Hur går det för skolgångsbiträdet?

Martina Gustavsson har jobbat 14 år som skolgångsbiträde i Cygnaeus skola i Åbo. Hon trivs bra med sitt jobb. I likhet med skolgångsbiträden på andra håll i landet är hon något av skolans allt i allo.
När det behövs något extra är det ofta skolgångsbiträdena som hjälper till. Åker en klass ut på en utflykt finns skolgångsbiträdet med som en extra vuxen. När rasterna ska övervakas är det skolgångsbiträdet som får rycka ut. När någon elev behöver extra stöd och hjälp är det skolgångsbiträdet den slår sig ned med.
- På morgnarna ger jag dessutom extra stöd åt elever som inte har någon hemma som hjälper med läxor, eller som har haft jobbigt eller varit sjuk, säger Martina.
I tv-programmet Närbild understryker föräldrar, lärare och rektorer skolgångsbiträdenas betydelse. Ändå tänker många kommuner minska antalet biträden kraftigt. Helsingfors, Jakobstad, Pargas, Helsingfors, Esbo och Borgå har redan beslutat om saken. Många andra kommuner överväger att göra det. Borgå ska dessutom se över kriterierna för när en elev ska ha rätt till ett biträde.
Två biträden på en lärare
Inom bildningssidan är det personalen som kostar. 65 procent av alla kostnader utgörs av löner. Eftersom kommunerna under många år har fått stöd av staten för att minska på undervisningsgruppernas storlek, kan man inte skära ner på lärartimmar.
Ändå hör skolgångsbiträdena till de lägst betalda i kommunerna. Lönen för två skolgångsbiträden motsvarar ungefär en lärarlön.
- Vi har helt enkelt inget annat val än att minska antalet skolgångsbiträden, säger bildningsdirektören Hilding Mattsson i Borgå.
Att skära ner kan få ödesdigra konsekvenser. Rektorn Ida Kronholm i Jakobstad går så långt att hon säger att lagens anda snart inte kan följas om nedskärningarna i skolan fortsätter.
- Det blir ohållbart. Vi har en läroplan att följa . Vi vill ju också bedriva en god undervisning och ge eleverna så bra förutsättningar som möjligt.
Det blir också hart när omöjligt att integrera barn med specialbehov. Ida Kronholm påminner om att läroplikten omfattar alla barn.
- Det har en enorm betydelse att det finns en extra vuxen som kan hjälpa till och finnas med som stöd. Det kan vara avgörande för om barnen kan gå i skolan eller inte.
I Tenala är det tvärtom
I Höjdens skola i Tenala i Raseborg går det 200 elever och där jobbar totalt fem skolgångsbiträden.
Där finns inga planer att minska antalet. Stödet från skolans och kommunens håll har varit så starkt att fyra av dem nu studerar för att skaffa sig behörighet.
En kväll i veckan sätter de sig i skolbänken i yrkesskolan Axxell och hoppas bli färdiga till sommaren.
Kommunerna sparar på skolgångsbiträden - kolla läget i din kommun!
Närbild måndag 10.11, kl 20.00
Sänds även i Yle Fem, tisdag 11.11.2014 kl. 17.25.