Apec: Islossning mellan Kina och Japan
Flera av världens mäktigaste ledare är samlade i Peking till toppmötet mellan Stillahavsnationerna inom samarbetsorganisationen Apec. Måndagen inleddes med ett viktigt möte mellan Kinas president Xi Jinping och Japans premiärminister Shinzo Abe.
Det officiella bilaterala mötet mellan Kinas president Xi Jinping och Japans premiärminister Shinzo Abe var det första sedan de två installerats på sina poster. Relationerna mellan de två länderna har varit djupfrusna i två år på grund av striden om en obebodd ögrupp i Östkinesiska havet.
De två ledarna kom överens om att stegvis återuppta den politiska, diplomatiska och säkerhetspolitiska dialogen, hette det i ett officiellt uttalande efter mötet.
De kom också överens om att förbereda olika mekanismer för att förebygga sammandrabbningar kring Senkaku-öarna. Bland annat ska man upprätta en "het linje" mellan länderna för det ändamålet.
- Jag tror att våra asiatiska grannar och många andra länder länge har hoppats att Japan och Kina ska mötas, sade Abe efter mötet. Vi levde äntligen upp till deras förväntningar och tog ett första steg för att förbättra våra relationer.
Konflikt om frihandelssatsningar
Det formella Apec-toppmötet mellan de samlade världsledarna hålls på tisdagen, men måndagens bilaterala möten mellan olika ledare är lika viktiga. Inga officiella möten har planerats mellan USA:s president Barack Obama och hans ryske kollega Vladimir Putin.
Högst uppe på mötesagendan står försöket att skapa världens största frihandelsområde av alla länder kring Stilla havet.
Kina vill skapa en heltäckande organisation (FTAAP, Free Trade Area of the Asia-Pacific).
USA, däremot, har länge puffat för att de länder som vill kan ansluta sig till frihandelsområdet som redan finns - det Transatlantiska Partnerskapet (TPP). Där ingår inte Kina.
Kinesiska källor har uttryckt irritation över USA:s försök att hejda FTAAP.