Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Juncker ifrågasätts efter skatteavslöjanden

Från 2014
Uppdaterad 10.11.2014 17:19.
Luxemburgs premiärminister Jean-Claude Juncker i oktober 2013

EU-kommissionens nye ordförande Jean-Claude Juncker är i hetluften efter avslöjanden om att Luxemburg, där han tidigare var premiärminister, har gett storföretag fördelaktiga skatteavtal. Världens stora finansmedier ifrågasätter nu Junckers position i EU-kommissionens ledning.

Jean-Claude Juncker var redan från början ett uselt val som ordförande för EU-kommissionen och nu skulle han göra Europa en tjänst genom att avgå.

Jean-Claude Juncker var redan från början ett uselt val som ordförande för EU-kommissionen och nu skulle han göra Europa en tjänst genom att avgå, konstaterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Juncker var premiärminister i Luxemburg i nästan tjugo år. Under den tiden blev det lilla landet i Centraleuropa skattecentrum för 340 storföretag och investeringsfonder med tillgångar på nästan tre biljoner euro, skriver Bloomberg.

Den internationella gruppen för grävande journalistik ICIJ avslöjade förra veckan hur världens största konsult- och revisionsföretag PricewaterhouseCoopers hjälpte storföretag att minska sina skatter genom att använda kryphål i Luxemburgs skattelagstiftning. Genom olika knep kan storföretagen komma ner i nästan nollskatt i Luxemburg.

Också finländska företag har gjort avtal om fördelaktigare skatter - läs mera här!

Luxemburgarna har de senaste decennierna blivit världens rikaste folk näst efter qatarierna. Juncker gjorde sitt land förmöget genom att, som en ficktjuv, ta skattepengar av andra länder, inklusive de övriga europeiska länderna som han nu ska arbeta för, konstaterar Bloomberg.

Kommissionens trovärdighet står på spel

Också anseddaFinancial Times sällar sig till kritiken mot Jean-Claude Juncker. Tidningen kräver att Juncker träder fram och svarar på anklagelserna som riktas mot Luxemburg.

Luxemburg har dragit stor nytta av den ekonomiska aktiviteten inom dess gränser, och har i dag en banksektor med tillgångar som är 20 gånger större än hela landets bruttonationalprodukt.

Luxemburg slår i från sig, och nekar till att staten skulle göra något olagligt. Det som är lagligt i Luxemburg ser ändå inte bra ut i de övriga EU-ländernas ögon, och det är dags för Luxemburgs regering att inse detta. Juncker har tidigare anklagats för att försöka hindra ett mera öppet utbyte av information om beskattningen. För sin egen och EU-kommissionens trovärdighets skull kan Juncker nu inte göra annat en ge sitt fulla stöd till försöken att bryta ner skatteparadis, skriver Financial Times.

Läs också:

Juncker: Färglös men erfaren
Den nya kommissionen inledde arbetet
Jean-Claude Juncker ny ordförande för EU-kommissionen