Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Brandsäkerheten i Åbo ibland kvar på 1800-talet

Från 2014
Bildtext Egentliga Finlands räddningsverks ledande brandinspektör Knut Lehtinen.
Bild: YLE/Sarah Lehtinen

Åbos gamla trähus tillför mycket till stadsbilden. Brandsäkerhetsmässigt kan man dock önska betydligt mer av de upp till 150 år gamla trähusen.

Så sent som i går måndag brann ett trähus i Raunistula i Åbo och förra veckan dog två personer efter en förödande trähusbrand i samma område.

Yle Nyheter: Orsaken till branden okänd - Spela upp på Arenan

- Trähusbränder, alltså i de här gamla trähusen, har det varit en hel del av på sistone och speciellt i Åbo. Det har blivit stora skador, många skadade och ibland till och med många döda, säger Knut Lehtinen, Egentliga Finlands räddningsverks ledande brandinspektör och fortsätter:

- De här husen kan ibland vara upp till 150 år gamla och på den tiden hade man ju inga byggnadsregler på hur man skulle bygga brandsäkert. Så jämfört med hur det är i dag när man ska bygga ett nytt trähus är det ju helt andra krav, eftersom det numera är ganska stränga krav när man bygger nytt.

Knut Lehtinen är vidare tydlig med vad som i dag görs säkerhetsmässigt i och kring de här gamla trähusen.

- Det finns egentligen inga krav. Om man söker byggnadslov för att göra några ändringar kommer också de här moderna säkerhetskraven in i bilden. Men så länge man har det i ursprungligt skick finns det inga nya krav, utan det är alltså samma krav som när husen byggdes.

Finns åtminstone krav på brandvarnare

År 2015 närmar sig och man skulle kunna tro att brandsäkerhet borde vara en prioriterad fråga hos alla beslutsfattare. Inte minst med tanke på alla dödsbränder under år 2014.

- Jo, men så här har det varit och så här kommer det säkert att vara länge till. För det är en ganska stor kostnad att i efterhand kräva alla möjliga saker. Vi har förstås brandvarnaren som i efterhand har krävts till alla bostäder. Men att till exempel att börja byta ut lägenhetsdörrar till branddörrar skulle ju vara frågan om tusentals euro, så där man bestämmer det här har man nog antagligen tyckt att det här handlar om för stora saker.

Tidigare artiklar:
Trähus brann igen i Raunistula
Två döda efter trähusbrand i Åbo
Brandfaran ökar när äldre bor hemma
Redan 65 personer har omkommit i bränder i år
Finland toppar dödsbrandsstatistiken
"Mindre alkohol ger färre bränder"
Egentliga Finlands räddningsverks webbplats