Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Universitetets skönhetstävling

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
The Norden: Maria Kopchenova från St. Petersburg bekantade sig med nordiska genusfrågor.
Bildtext Maria Kopchenova
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Kvinnan har porrig blick och grannt rött läppstift. Hon sitter med benen i kors i kortkort kjol och ler förföriskt över sina sekreterarglasögon. På ena foten har hon en kanintoffla. I bakgrunden hörs ett taffligt etnodiscodunk som midifil.

Nej, det är inte fråga om redaktionens lillajulsfest utan jag har surfat in på hemsidorna för universitetet i Novosibirsk och snubblat över skönhetstävlingen ”Miss Novosibirsk universitet”.

Min första tanke är att det här aldrig i livet skulle vara möjligt i Helsingfors. Inte i resten av Norden heller för den delen. Åtminstone har jag svårt att tänka mig kvinnliga studerande vid Helsingfors universitet med fickorna fulla av studiepoäng i diverse genusvetenskap och kvinnovetenskap ställa upp i en dylik skönhetstävling.

På sin höjd i något tassigt spexsammanhang med lösmustasch eller liknande men inte så här. Old school-skönhetstävling med en frisk fläkt från 50-talet. KRRRRÄNKANDE!

Kränkande?

En sidlänk utgörs av en pil som rör sig längs med hennes ben. En annan pil smeker bröstet. Jag vågar knappt klicka på länkarna på jobbet. Jag vet inte ens vad där står. Men jag klickar ändå. Tänk om någon kvinnlig (eller manlig) kollega tittar in på rummet och ser vad jag håller på med? På arbetstid?!

Kommer folk nu att viska bakom min rygg i matsalen? ”Där går han som kränker kvinnor, han som objektifierar sina medmänniskor”? Min hand skakar. På högra sidan kan man klicka på tjejernas foton. Kandidaternas poseringar ser ut som typiska modefoton. Fast, hur skall vi utrycka det... klädseln går tydligt mer enligt modet i Novosibirsk.

Nå, Novosibirsk är jättelångt borta från oss. På andra sidan planeten, nära Mongoliet och på allt sätt exotiskt för oss. På andra håll i Ryssland är det säkert annorlunda. Väl...?

En rysk kvinna förklarar

Vi måste reda ut det här så vi flyger in Maria Kopchenova från St. Petersburg för att kommentera det här med trovärdighet versus utseende hos kvinnor. Maria kallar sig helst ”Masha” och hon är huvudpersonen i Yle Fems tv-serie ”The Norden” där en människa från en annan kultur får ta sig en kritisk titt på den nordiska välfärdsmodellen.

Två kvinnor samtalar framför en videokamera.
Bildtext Masha besökte "hen"-daghemmet i Stockholm
Bild: Yle/Lasse Grönroos

I det här avsnittet talar vi om jämställdhet och Masha får bl.a. besöka ”hen”-daghemmet i Stockholm och förkovra sig i ”genusmedveten snöröjning” i Karlskoga från traktorhytten.

Den grejen handlar om uppfattningen att kvinnor om morgnarna plumsar fram med barnvagnar på igensnöade trottoarer medan de stora bilvägarna där männen kör bil plogas först. Vi skall återkomma till Mashas reaktion.

Karlskoga kommun gjorde en fin animation för att förklara det hela:

Masha kommenterar skönhetstävlingen

På en uteservering i Köpenhamn visar vi Masha skönhetstävlingens hemsida. Hon suckar litet trött och undrar vad vi vill att hon skall se på sidan? Hennes följande kommentar är att tjejerna har fula kläder.

Vi förklarar att det knappast skulle gå igenom att ordna en skönhetstävling på ett nordiskt universitet utan att det skulle bli ett ramaskri och sura kolumner på diverse bloggar.

Masha tycker vi är konstiga. Är man en karriärlysten rysk kvinna vill man ju visa sig på styva linan. På alla plan. Både hemma och på jobbet. Också med utseendet. Är du duktig och framgångsrik i det du gör är det bara ett extra bonus om du dessutom ser ut som ett bombnedslag. Ingen ser ner på dig, du ser ner på de andra. Ungefär så här förklarar Maria saken för oss.

Ryska feminister är radikala, sexiga och helst nakna. Typ Pussy Riot. Masha känner inte igen beskrivningen ”feminist” när hon träffar nordiska feminister. Hon är väldigt konfunderad.

Genusmedvetna snöröjningen

Och hur var det med den genusmedvetna snöröjningen? Masha stiger ner från traktorn i sin minikjol och konstaterar att hon inte förstår vad det där hade med kön att göra. Hemma kör hon ungarna till dagis med bil på morgonen och därefter kör hon bil till jobbet. Män skuffar barnvagnar på småvägar.
- Vad är problemet!? Det handlar ju bara om förnuftig snöröjning, konstaterar hon.

Hon förstår inte överhuvudtaget vad genus har med saken att göra. Det är ingen kärnfysik att räkna ut att det är fiffigare att börja snöröjningsrundan med de små vägarna fram till dagis etc. på morgonen och därefter ta de större bilvägarna.

Innerst inne skulle vi väl alla helst vara både framgångsrika och snygga. Jag har ingen erfarenhet av någondera. Men om man nu skulle få välja... I Novosibirsk tycks det här inte vara ett problem.

Kolla in Novosibirsk universitets skönhetsävling i länken här. Om du vågar.

Avsnitten av The Norden hittar du här på Yle Arenan.