Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Språkresa - ett lärorikt äventyr?

Från 2014
Ett pariserhjul på en sandstrand.
Bild: Yle/Elisa Wallin

Språkresor har blivit mer och mer populära under de senaste åren bland ungdomar. Det är nästan alltid någon inom en tonårings vänkrets, som varit eller skall åka på en språkresa. Men åker man iväg på språkresa för att faktiskt lära sig språket?

Själv var jag på en två veckors språkresa i Brighton i England i somras. Min vän och jag ville först till ett campus men det fanns inte plats så vi bestämde oss för att fara till en värdfamilj. Först kändes det obehagligt att vi i två veckor skulle stanna i en familj i ett främmande land med olik kultur och annat språk, men sist och slutligen var det ett bra beslut, tycker jag.

Att bo i en värdfamilj blir billigare, du får leva mera som om du var hemma och hemkomsttiderna är inte så strikta. Det sistnämnda beror förstås mycket på familjen.

Värdfamilj ett bra alternativ

Det finns många orsaker till att en värdfamilj är ett bättre val än ett campus. I en värdfamilj får du full pension (frukost, matsäck till lunch, middag och oftast kvällsmål) medan i största delen av campusen har man endast frukost och lunch. Att bo i en värdfamilj blir billigare, du får leva mera som om du var hemma och hemkomsttiderna är inte så strikta. Det sistnämnda beror förstås mycket på familjen.

Min värdfamiljs mamma gav mig och min vän en nyckel till huset och vi hade båda ett eget rum med ett eget gemensamt badrum i husets övre våning. De här är förstås inte självklara saker och värdfamiljerna får själva bestämma om de ger en nyckel eller inte. Jag hörde också att många värdfamiljer hade reserverat ett rum för alla språkreseelever och att alla i familjen använde samma dusch och toalettutrymmen.

Språket en viktig del av resan?

På en vanlig språkresa har man fyra timmar skola varje dag, varannan dag på kvällen och varannan dag på morgonen. Före språkresan ska du på nätet göra ett språknivå-prov, som avgör till vilken nivå du hör. Målet är att alla elever i klassen har ungefär samma språkkunskaper. Jag lade själv märke till att i min klass varierade språkkunnigheten ändå mycket och alla inte förstod varandra.

För hur många är språket den viktigaste delen av resan? Själv måste jag erkänna att den största orsaken att jag åkte på en språkresa inte var en önskan om bättre språkkunskaper. Förstås vill jag lära mig bättre engelska, men jag och också många andra har ett större intresse för att åka utomlands med en vän eller ensam, utan föräldrar, och prova på hur det faktiskt känns att leva i till exempel England.

Fastän man brukar värdesätta resan mer än språket är jag av den åsikten att en språkresa är en bra investering. Om du för en två veckors språkresa i London betalar ca 2500 euro är det billigare än att stanna två veckor på ett hotell i samma stad. Dessutom innehåller språkresan olika aktiviteter varje dag och den är planerad så att alla har en möjlighet att få en oförglömlig sommar.

Elisa Wallin, Kotka svenska Samskola
Den här texten är skriven av en av Yle Nyhetsskolans unga reportrar.