Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tystnadens dag i Åbo domkyrka

Från 2014
församlingarna ordnar tyst dag i Åbo domkyrka
Bildtext Tystnadens dag i Åbo domkyrka
Bild: Nilla Hansson

Tystnaden som hörs. Riktig tystnad handlar inte om ljuden som hörs utan om ro och frid som man upplever inom sig

Alla människor behöver tystnad. Det är ändå ingen självklarhet att man upplever tystnaden med allt man omges av dagligen.

Man tänker på att man borde göra och sådant man gjort som eventuellt har gått fel. Tankarna mal på och man hittar ingen ro. Det kan vara svårt att få tag på tystnaden och att få den egna inre rösten att tystna ens för några minuter.

Det finns folk inom kyrkan som brinner för meditation och tystnad. Det ordnas en hel del populära retreater på finskt håll.

På lördag är det ovanligt tyst i Åbo domkyrka

Åbo svenska församling har sedan Nalle Öhman blev kyrkoherde haft tyst meditation på veckoprogrammet. Och det behövs. Nalle Öhman är nu för andra gången med och ordnar en hel dag i tystnad i Åbo Domkyrka. I denhär tysta dagen kan man delta från klockan nio och en taizemässa på svenska till nattvard på finska på kvällen. Under dagen ordnas sedan meditationsstunder på finska och svenska och resten av tiden är tyst på alla språk.

Tystnad handlar inte om ljud

Tystnad kan upplevas på olika sätt, säger Nalle Öhman. Det handlar inte om ljud utan om en inre frid man kan uppleva också i miljöer som egentligen har många ljud. Som i skogen, vid havet eller i en kyrka.

Här kan du läsa mer om evenemanget