Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Finska fotbollslandslagets väg till EM-turneringen

Från 2014
Uppdaterad 21.11.2014 12:43.
En kombination av Ungerns och Finlands flagga.
Bild: Yle/Henrik Elenius

Finland var lyckligt när det fick delta i EM-kvalen i en grupp som många tycker är den lättaste inom Europaligan. Är det nu möjligt för Finland att delta i EM-slutturneringen för första gång-en? Fotbollsfolket väntar sig mycket av landslaget.

Första matchen skulle vara den lättaste. Färöarnas FIFA-ranking är 124 platser sämre än Finlands. Matchen mot Färöarna började ändå dåligt. Färöarna gjorde det första målet, men Finland lyckades till slut få bollen i målet med hjälp av Riku Riski (två mål) och Roman Eremenko (ett mål). Finland fick fulla tre poäng med resultatet 3-1, fast utförandet inte var det bästa möjliga.

Det kommer säkert att vara tufft men Finland har en bra chans att vinna matchen.

Andra matchen trodde man att skulle vara den tuffaste. Grekland har FIFA-rankingen 18, som är 45 platser bättre än Finlands och Grekland har också en väldigt bra historia i stora tuneringar. Finland skulle vara lyckligt om det ens skulle spela ett oavgjort resultat, vilket också hände. Fast Grekland höll bollen nästan hela tiden kunde Finland få ett mål av Jarkko Hurme, vilket räckte till ett oavgjort resultat, 1-1.

Tredje matchen var mot Rumänien, som har en 42 platser bättre FIFA-ranking än Finland. Finland spelade nästan hela matchen bättre än Rumänien. Finland höll bollen och spelade kanske den bästa matchen i hela EM-kvalet hittills. Ändå fick de inget mål, trots många chanser, och det kostade till slut när Rumänien gjorde 1-0 -målet under slutet av första halvleken. Finland måste börja spela ännu mera på offensiven under andra hälften. Finland lyckades inte med att få bollen i målet och när Rumänien gjorde 2-0 var matchen slut.

Nu har finska landslaget samlat ihop fyra poäng i de tre första matcherna. Finland är tredje i sin grupp med ännu sju matcher kvar och den nästa ska vara mot Ungern. Matchen spelas fredag den 14.11 i Györ. Det skulle vara viktigt att få fulla tre poäng av matchen där motståndaren bara har ett lite bättre landslag och FIFA-ranking. Det kommer säkert att vara tufft men Finland har en bra chans att vinna matchen. Då skulle Finland komma med i ytterligare kval. Finland har aldrig varit med i stora landslagsturneringar och nu behöver laget bara hålla sin plats i gruppen för att få en chans att komma med i EM-slutturneringen.

Emil Malja, Henrik Elenius, Viljam Högnäs och Haakon Helsko, Luostarivuori skola
Den här texten är skriven av Yle Nyhetsskolans unga reportrar.