Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

”Ansvarslöst att göra affärer med skattesmitare”

Från 2014
Uppdaterad 10.11.2014 18:09.
Bildtext Byggföretaget SRV bygger en del av den nya stadsdelen i Fiskehamnen.

Byggbolaget SRV, som bygger en del av den nya stadsdelen Fiskehamnen, har gjort ett avtal med skatteverket i Luxemburg för att minimera skatterna. Det här visar dokument som Yles granskande program MOT fått tillgång till.

I fjol lobbade flera helsingforspolitiker, med socialdemokraten Thomas Wallgren i spetsen, för att staden skulle skärpa sina anskaffningskriterier för att komma åt bolagen med kopplingar till skatteparadis. Wallgrens motion gick trots allt inte vidare. Nu är frågan aktuell igen i och med SRV:s avancerade skatteplanering i Luxemburg.

- Som ett globalt företag har SRV antagligen ansett det vara smartast att arrangera affärerna i Ryssland via Luxemburg. Enligt de uppgifter som framgår av Yles artikel om fallet har byggprojektet i Fiskehamnen inget att göra med arrangemangen i Luxemburg. Men det är en sak vi måste utreda med SRV, säger Risto Rautava (Saml.) som är ordförande för stadsplaneringsnämnden.

Vänsterförbundets Dan Koivulaakso är av annan åsikt.

- Det är fullständigt ansvarslöst att kommuner gör affärer med företag som skattesmiter, säger Dan Koivulaakso som sitter i Helsingfors fullmäktige för Vänsterförbundet.

Bland stadens tjänstemän är reaktionen inte lika stark.

- Det är beklagligt om det stämmer, jag vet inte vad annat jag kan säga, säger Jorma Lamminmäki som är anskaffningschef vid Helsingfors stad.

”Staden kan inte göra något”

Jorma Lamminmäki vid anskaffningsenheten svarar kort på frågorna och poängterar att staden inte kan göra annat än att följa lagen.

Är det okej att SRV inte betalar skatter?

- Nej, det är inte okej! Men så länge bolaget inte begår några brott är det väldigt lite vi kan göra, säger Lamminmäki.

Förstår jag dig rätt att så länge företag som håller på med avancerad skatteplanering inte begår brott är det alltså fritt fram för staden att samarbeta med bolagen?

- I praktiken kan Helsingfors stad inte göra ett skvatt åt saken. Om bolaget inte gjort sig skyldig till något brott har vi enligt lagen inte rätt att stänga ut bolaget från en anbudstävlan, säger Lamminmäki.

Förvränger det inte konkurrensen mellan företag om det ena betalar skatt medan det andra inte gör det?

- Det kan bra hända men det här är inte stadens sak utom lagstiftarnas, säger Lamminmäki.

”Självklart att staden kan göra något”

Vänsterförbundets Dan Koivulaakso menar att staden visst kan göra något för att undvika ett samarbete med företag som har kopplingar till skatteparadis.

- Det är självklart att vi kan göra något också på stadsnivå! Vi kan till exempel skärpa anskaffningskriterierna så att det blir svårare för företag som skattesmiter att delta i anbudstävlingen. Man kan ju fråga sig om det verkligen är i stadens intresse att göra affärer med någon som försöker undvika skatter till varje pris, säger Dan Koivulaakso.

Risto Rautava (Saml.) försöker SRV skattesmita genom att skatteplanera? Kan man alltså tala om skattesmitning i det här fallet?

- Jag baserar all min kunskap på Yles artikel och utgående från den informationen skulle jag inte kalla det för någonting alls. Vi får utförligare förklaringar av SRV senare, säger Rautava.

Risto Rautava borde Helsingfors stad bryta samarbetet med SRV?

- Den verksamhet som SRV har Helsingfors verkar inte ha något att göra med bolagets skattearrangemang i Luxemburg. Frågan lyder i stället om staden borde bryta samarbetet med alla företag som jobbar över landsgränserna? Avancerad skatteplanering är typiskt för alla större europeiska företag men jag tycker vi borde fokusera på hur affärerna har skötts här hemma i Finland, säger Rautava.

Läs också:

MOT: Huhtamäki och SRV har avtalat om skatter med Luxemburg
Helsingfors kräver skärpt lag för att komma åt skatteparadis