Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rubeln flyter fritt

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Vladimir Putin svarar på frågor under Apec-toppmötet i Peking 10.11.2014.
Bildtext Vladimir Putin vid Apec-toppmötet i Peking
Bild: EPA/SERGEI ILNITSKY

Rysslands centralbank har fattat beslut om att låta rubeln flyta fritt. Centralbanken meddelade redan förra veckan att den börjar begränsa stödköpen till förmån för rubeln. Centralbanken kan ändå vid behov fortsätta att stöda rubeln.

Stödköpen har blivit dyra för centralbanken. Sedan årsskiftet har den ryska valutareserven minskat från 510 miljarder dollar till omkring 400 miljarder dollar, samtidigt som rubelns värde sjunkit med 25 procent i förhållande till dollarn. Bara under oktober månad köpte centralbanken rubel för 30 miljarder dollar.

Placerare har välkomnat centralbankens beslut som en nödvändig åtgärd för att skydda landets valutareserv och lägga band på valutaspekulationerna.

Rubelkursen vände i dag klart uppåt efter att ha sjunkit i värde med närmare tio procent förra veckan. I fredags sjönk kursen till rekordlåga 48 rubel för en dollar.

Rysslands president Vladimir Putin anser att kursnedgången förorsakades av spekulationer. Han uttalade sig vid det pågående Apec-toppmötet i Peking.

Oro bland valutakunder i Moskva

Samtidigt som den ryska regeringen manar till lugn finns det tecken på oro bland en del ryssar. Den ryska sökmotorn Yandex uppger att det under en enda dag förra veckan gjordes över 1,2 miljoner sökningar i stil med "vad göra med rubel år 2014".

Ryska banker uppger att efterfrågan på dollar har ökat. Vid B&N Bank uppger man att efterfrågan på dollar fyrdubblades i Moskva i oktober jämfört med de två föregående månaderna. Banken Soyuz uppger att man sålde 2,3 miljoner dollar i oktober, jämfört med 890 000 i september.

En anonym anställd vid ett växlingskontor i Moskva säger till nyhetsbyrån Reuters att folk är oroade och att en del kunder ringer varje morgon för att kontrollera valutakursen.

Bella Zlatkis, vice direktör vid storbanken Sberbank uppger att efterfrågan på bankfack har ökat markant. Hon säger att det är förståeligt att folk vill förvara dollar i bankfack, men nu tar bankkunder ut rubel och förvarar pengarna i bankfack. Hon säger att det finns en rädsla för att myndigheterna ska begränsa bankuttagen i Ryssland.