Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frihandeln som kraftmätning mellan Kina och USA

Från 2014
Uppdaterad 10.11.2014 23:26.
Yle Nyheter: Apecmöte blir arena för kamp USA-Kina - Spela upp på Arenan

Både Kina och USA vill på vart sitt håll skapa ett frihandelsområde för Asien och Stillahavsområdet. Det gör att många länder i Sydostasien inte vågar välja sida under Apec-mötet i Peking.

Kina vill visa upp en skinande huvudstad med blå himmel när man vill stärka sin politiska makt efter sin fenomenala ekonomiska tillväxt.

Därför har man stängt hundratals fabriker i Peking och kraftigt begränsat privatbilismen för att rensa luften från de kvävande luftföroreningarna under Apec-toppmötet.

En huvudfråga vid mötet gäller en enorm frihandelszon som Kina vill skapa för Asien och Stillahavsområdet, men utan USA.

Kina vill etablera Free Trade Area of the Asia Pacific, FTAAP, som utom frihandel också ska omfatta samarbete inom miljöskydd, energieffektivering och urbanisering.

Frågan är vad länder som Japan, Australien och Sydkorea kommer att göra. De har inte heller gått med den asiatiska investeringsbanken AIIB som Kina har grundat med bl.a. Indien och Malaysia.

USA ser investeringsbanken som en överflödig rival till Världsbanken och Asia Development Bank som domineras av USA och Japan.

Xi, Obama och Putin

Samtidigt är USA ute för att skapa Trans-Pacific Partnership, TPP, med tolv länder men inte med Kina. I stället ingår här länder som Japan, Vietnam, Australien, Kanada, Mexiko och Chile.

Det finns observatörer som tror att de deltagande 21 medlemmarna på Apec-mötet kommer att diskutera det här samarbetet bakom ryggen på varandra för att undvika öppna meningsmotsättningar mellan de två stormakterna.

Det är första gången som Kinas nya president Xi Jinping är värd för en stor del av världens ledare. Han har redan överbryggat den två år gamla motsättningen med Japan bl.a. om en obebodd ögrupp i Östkinesiska havet.

Länderna ska öppna en s.k. het linje för att undvika öppna konflikter t.ex. till havs.

Xi har också förhandlat med Rysslands president Vladimir Putin om utökade förbindelser mellan länderna.

Putin har sagt att han vill satsa på den ryska och kinesiska valutan i utrikeshandeln i stället för den amerikanska dollarn som "objektivt sett är på fallrepet, enligt Putin.

Putin stöder Kinas frihandelszon

Den ryska ekonomin har drabbats av allt större problem efter den ryska invasionen i Ukraina. Nu hoppas Putin på ett större strategiskt samarbete med Kina.

- Vi anser att det viktigaste här på mötet är att Kina koordinerar arbetet på den kinesiska frihandelszonen FTAAP, sade Putin.

Den amerikanska presidenten har politiskt försvagats av kongressvalet i USA förra veckan men han kan fortfarande tala med den ekonomiska styrkan hos världens ledande stormakt.

- Vi föreslår att Kina går mot en marknadsstyrd växelkurs och också stöder mänskliga rättigheter och pressfriheten. Det gynnar Kina med en hållbar utveckling och ger stabilitet i hela regionen, sade president Barack Obama i Peking.

Diskussion om artikeln