Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tuomioja: Förtroendet för Juncker beror på honom själv

Från 2014
Uppdaterad 11.11.2014 05:42.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) säger att förtroendet för Jean- Claude Juncker mycket beror av hur han själv väljer att agera nu.

Den senaste veckan har Luxleaks skapat en livlig debatt i Bryssel och omvärlden. Det handlar om uppgifter om att staten Luxemburg har agerat aktivt, för att utländska företag, bland dem finländska, har lockats till avancerad skatteplanering i Luxemburg.

Den nytillträdda ordföranden för EU-kommissionen Jean-Claude Juncker var premiärminister i Luxemburg under den period som landet uppmuntrade till aktiv skatteplanering.

I sista hand bedömer parlamentet

I sig är Luxemburgs linje i skattaparadisfrågan känd sedan tidigare, säger utrikesminister Erkki Tuomioja.

Erkki Tuomioja.
Bildtext Erkki Tuomioja
Bild: Lehtikuva

- Vi vet att Luxemburg hela tiden har haft den linjen och det har varit en broms i EU, för att kunna ta itu med skatteparadisen. Nu är det bra att det har blivit en offentlig fråga. Jag hoppas att det kommer att leda till förändringar. Det finns en stor konsensus om att det här är något som vi inte längre bör tolerera i unionen.

Hur går Jean-Claude Junckers position som kommissionens ordförande, som aktivt borde driva frågan mot skatteparadisen, ihop med att han verkade som premiärminister i Luxemburg under den här perioden?

- Det återstår att se vilka konsekvenser han själv tar av det, hur han ser sitt eget engagemang för den riktlinje som finns i EU, och i sista hand är det Europaparlamentet som ska göra sin bedömning.

Vilken politisk betydelse har det att vänstergruppen talat för en misstroendeomröstning?

- Jag tror inte att det kommer att leda till några resultat i det här skedet. Men det finns ett stort vitalt intresse och politiskt intresse som går över lands- och partigränser, för att det här kommer att leda till en skärpning av kommissionens linje. Det är väl det som är det viktigaste, inte att få fram dem som har varit skyldiga till en politik som man inte kan godkänna idag.

Vad betyder det här för Europas högsta ledare i förlängningen?

- Som sagt, det återstår att se hur han tar sin egen gärning. Tar han det på allvar, kommer han att stå i ledningen för de riktlinjer som majoriteten i unionen har omfattat, säger Tuomioja.

Läs också:
MOT: Huhtamäki och SRV har avtalat om skatter med Luxemburg
Juncker ifrågasätts efter skatteavslöjanden
Stor läcka avslöjar skatteparadis i EU
ICIJ: Lucembourg Leaks
Video: Så funderar skatteplanering (på engelska)

Diskussion om artikeln