Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Diskussion om Fokushusets framtid i Karis

Från 2014
Uppdaterad 13.11.2014 10:12.
Fokushuset i karis.
Bildtext Invånarmötet äger rum på torsdag 13 november kl. 18 i Fokushusets cafeteria.

På torsdag bjuder Raseborgs stad in invånarna till ett möte om Fokus-huset i Karis framtid. Bland annat kommer frågan om busstationens öde upp - ska den finnas i Fokushuset eller i ett resecenter på andra sidan järnvägen?

Fokushuset i Karis inhyser bland annat biblioteket, en cafeteria, två gallerier samt väntrum för bussarna. Men en del av huset står också tomt sedan polisen och skattebyrån lämnade byggnaden.

Det 2100 kvadratmeter stora huset har sett sina bästa dagar och ska nu renoveras upp. Enligt Arne Nummenmaa, som basar över stadens fastigheter, är Fokushuset i stort behov av renovering för att vattenrören är i dåligt skick. Inomhusluften har också varit dålig i huset.

- Budgeten för ändamålet är mellan 2,2 - 3 miljoner euro, det beror lite på vad fastigheten ska användas till, berättar Arne Nummenmaa.

Bild från Tove 100-utställningen på Galleri Fokus i Karis
Bildtext Idag visas många utställningar i Fokushuset eftersom där finns två gallerier. Just nu visas bilder på Tove Jansson i Galleri Fokus.

Ungdomsgården flyttar in?

Nu när planeringen för husets renovering ska komma igång vill staden Raseborg höra vad invånarna vill att byggnaden används till. Att biblioteket, som funnits i byggnaden i över 40 år, ska stanna är givet. Men vad annat kunde byggnaden inhysa?

- Ett alternativ kunde vara att ha biblioteket och fritids- och ungdomsverksamheten där, säger Nummenmaa.

För tillfället finns ungdomsgården i Villa Haga, ett stenkast från Fokushuset. Om verksamheten flyttar dit kunde Villa Haga användas till något annat eller säljas.

- Huset kunde också bli ett ämbetshus och användas för stadens egna behov, berättar Nummenmaa.

Villa Haga i Karis
Bildtext Ett alternativ kunde vara att flytta ungdomsgården från Villa Haga till Fokushuset.

Nummenmaa betonar att de hyresgäster som finns i huset ingalunda ska uppleva att de håller på att bli vräkta.

Ska busstrafiken flytta?

En stor fråga är busstationen och dess väntrum. Det finns tankar på att Karis skulle kunna få ett resecentrum vid järnvägsstationen precis som Ekenäs. Det skulle betyda att bussarna skulle flytta söder om järnvägen.

Fokusfastigheten ska saneras så att busstationslokalerna kan bli något annat om busstationen flyttar.

- Målet är att om användningen ändras så ska man relativt enkelt kunna använda lokalerna på något annat vis, förklarar Arne Nummenmaa.

Folk som väntar på bussen i Fokushuset i Karis.
Bildtext Busspassagerarna åker idag från Fokushuset.

Fritt fram för åsikter

Invånarmötet om Fokushuset är ett ypperligt tillfälle för raseborgarna att påverka, säger Anders Walls (SFP), ordförande för stadsstyrelsen i Raseborg.

- Ingenting är besämt på förhand, allt är öppet, berättar Walls.

Idén om ett invånarmöte föddes på en föreläsning där en föreläsare från Sverige berättade hur man gör i Sverige för att få en dialog med medborgarna.

- Då föddes tanken på att vi vill göra några liknande försök i Raseborg som förhoppningsvis ska förbättra invånarnas möjligheter att påverka, säger Walls.

Invånarmötet äger rum på torsdag 13 november kl. 18 i Fokushusets cafeteria. På plats från stadens sida är Arne Nummenmaa, chef för intern service, tekniska direktören Jan Gröndahl samt Anders Walls från stadsstyrelsen.