Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tusentals passagerare fått förklara sin spritinförsel

Från 2014
Uppdaterad 11.11.2014 11:19.
Man drar stort lass med öl från Estlandsfärja
Bildtext För endast eget bruk eller inte?
Bild: Lehtikuva

Tullen har under fyra månader specialgranskat över tretusen resenärer och 37 000 liter alkohol som passagerarna tagit med sig från Estland. Orsaken är den intensifierade övervakningen av alkoholinförsel. Den avgörande frågan är om spriten är ämnad för eget bruk eller inte.

Det här får du ta in skattefritt, för eget bruk:

• 110 liter öl
• 90 liter vin, (inklusive long drinkar och cider) varav 60 liter får vara mousserande vin
• 20 liter starkvin
• 10 liter andra alkoholdrycker

Det var i somras som övervakningen skärptes. Det är tillåtet att ta in alkohol skattefritt från ett annat EU-land, förutsatt att dryckerna är ämnade för eget bruk eller som gåva. Resenären ska ha köpt alkoholen själv och resenären ska också ta in varan i landet antingen gående, eller i ett fordon som man själv anländer i. Mängderna som man får ta in är inte små (se faktaruta), men tullens misstankar kan vakna om lasten är speciellt stor. Då krävs en förklaring.

- I hamnarna utför tullen en helhetsbedömning av fallet, säger Mikko Korpi vid Helsingfors tull.

Det som bedöms är huruvida det är sannolikt att alkoholen faktiskt kommer att drickas av resenären själv eller dennes familj, eller om det handlar om kommersiell införsel.

Till exempel så kan brudens kusin, som bjudits till bröllopet, inte föra in alkohol till sin kusins bröllop, talkogänget kan inte få införd alkohol som belöning, och man kan inte hämta alkohol åt sitt kompisgäng.

Ett fall lett till brottsutredning

Från början av juli till slutet av oktober överfördes 75 partier på sammanlagt 37 000 liter alkohol till skattebedömning. Myndigheterna samtalade med fler än 3 000 passagerare och över 240 kontroller genomfördes. I 22 fall omhändertog tullen den införda alkoholen.

- Huvudsakligen känner resenärerna till reglerna för vad som anses vara eget bruk, men helt tydlig kommersiell införsel ryms också med i fallen, säger Mikko Grönberg vid tullen.

De flesta av fallen som överförts till skattebedömning är fortfarande i utredningsskedet. Ett fall har lett till brottsutredning. I sex fall har resenären kunnat ge en trovärdig förklaring på vilket sätt den stora alkoholmängden kommer att konsumeras för eget bruk, berättar man på tullen. I flera fall har införseln ändå lett till efterskatt och värdet av den påförda efterskatten är hittills drygt 13 000 euro.

Mer information på tullens sidor:
Vanliga frågor om alkoholinförsel

Diskussion om artikeln