Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Moldaviska bönder - både gammaldags och moderna.

Från 2014
Uppdaterad 18.11.2014 20:39.
Yle Nyheter: Moldaviska bönder har exportproblem - Spela upp på Arenan

Gässen spatserar omkring i stora flockar i utkanten av byn, på fälten betar får, getter, kor och hästar övervakade av herdar i tjocka kläder. På vissa ställen står enstaka djur tjudrade vid vägrenen och äter av det dammiga gräset.

När kvällen närmar sig hämtas korna hem för mjölkning, och senast då inser man att den stora flocken i själva verket består av hela byns kor. Var och en ser ut att ha en, två eller tre djur.

Gäss i en inhägnad i Moldavien
Bild: Kerstin Kronvall/Yle

Det här är det första intryck man får av det moldaviska lantbruket då man rör sig längs vägarna i landet. En annan omedelbar iakttagelse gäller jordarna; oändligt stora jämna fält med vete, sockerbetor eller majs. Vissa fält är redan plöjda, och där har man antagligen odlat solrosor. Det finns också stora fruktodlingar och vingårdar.

Det finns två slag av moldaviska bönder; de som bara har några djur och ett trädgårdsland och måste hitta bete åt sina djur på allmänningar, och så de som har många hundra hektar, stora maskiner och många anställda.

De som har små odlingar använder själv sina produkter eller säljer en del på torg eller vid vägkanterna.

Vid det centrala salutorget i Chisinau
Bildtext Ett stort torg i Chisinau
Bild: Kerstin Kronvall/Yle

Moldavien har egentligen inga andra naturresurser än jordbruksmark. Landet ligger inom det stora europeiska svartmyllebältet och är mycket gynnsamt för odling av olika slag. Också klimatet är mycket lämpligt med tanke på jordbruk.

Däremot är de ekonomiska förutsättningarna inte lika fina. Det går att få lån för investeringar i jordbruk men räntorna är höga.

Just nu är de moldaviska odlarna dessutom hårt trängda eftersom Ryssland har stoppat importen från Moldavien efter att landet tidigare i höst ingick ett associationsavtal med EU. Ryssland har varit Moldaviens främsta, och nästan enda, exportmarknad.

Nu har det öppnats en ny exportmarknad i Vitryssland. I praktiken betyder det att Vitryssland köper livsmedel från Moldavien och sedan säljer vidare till Ryssland.

I Moldavien hoppas bönderna på att EU:s stora marknader ska öppnas för dem, de tror att det där kommer att finnas avsättning för allt man producerar i Moldavien. Än tar det emellertid tid innan Moldavien har hunnit få alla regler klara för att i praktiken kunna exportera till EU. Odlarna hoppas nu på nästa odlingssäsong.