Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Äntligen renoveras Sandviken!"

Från 2014
Uppdaterad 11.11.2014 12:55.
Sandviken.
Bildtext Sandvikens fotbollsstadion i Vasa får ny skrud.
Bild: Yle/ Luzilla Backa

Nästa sommar kommer en helomfattande renovering av Sandvikens fotbollsstadion i Vasa att inledas och ett nytt stadion ska stå klart till säsongen 2016. Äntligen, säger VPS lagkapten Sebastian Strandvall.

Vasa stadsfullmäktige beviljade på måndagskvällen 4,5 miljoner euro för Sandvikens renovering för nästa år och reserverade ytterligare 6,8 miljoner för 2016, skriver Pohjalainen. Totalsumman landar med andra ord på 11,3 miljoner euro.

– Jag följde med mötet på nätet hela dagen och blev förstås glad när det äntligen gick igenom helt enligt förslaget och dessutom med klar majoritet, säger VPS lagkapten Sebastian Strandvall till Yle Sporten.

Sebastian Strandvall, VPS kapten.
Bildtext Sebastian Strandvall glädjer sig över beskedet.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Strandvall säger att han väntat på ett renoveringsbesked sedan frågan första gången på allvar blev aktuell för ungefär sju år sedan. Renoveringen kör igång i augusti nästa år och premiär för nya Sandviken finns inprickad våren 2016.

Då får ligalaget VPS en ny hemmaarena, och också flera andra Vasaföreningar kommer att ha glädje av nya Sandviken. Den nya arenan ska ha en läktarkapacitet på 6 000, när nuvarande stadion drar 4 500 personer.

– Nog är det ju så att om man vill vara en riktigt konkurrenskraftig stad, så ska man ha ett ordentligt fotbollstadion. Det tycker jag, slår Sebastian Strandvall bestämt fast.

– Många kan vara emot att det investeras stora pengar, men det som folk ofta glömmer är att ett stadion av den här typen med konstgräs kommer att ha en hög användningsgrad och betala sig tillbaka väldigt, väldigt snabbt. Dessutom ger det mycket mervärde åt invånarna i staden oavsett om du är utövare, supporter eller annan intressent.

"Man blir vinglig som på båten"

Sandvikens stadion är byggt 1936 och grundrenoverat 1995. Museiverket krävde att den gamla huvudläktaren av trä inte rivs och de nya läktarna kommer istället att byggas på de övriga sidorna. Den nya huvudläktaren byggs mittemot den nuvarande.

– Personligen har jag lite tudelade känslor gällande det. Såklart har den gamla huvudläktaren ett historiskt värde och det är fint att man behåller sådana byggnader i stadsbilden, men samtidigt tycker jag att museiverket i så fall kunde ha betalat för den renoveringen.

Sandviken.
Bildtext Sandviken har sett sina bästa dagar.
Bild: Yle/ Luzilla Backa

Men i det stora hela är Sebastian Strandvall mer än nöjd med beslutet som nu fattats. Sandviken var i desperat behov av en uppiffning, till exempel tillåts VPS inte spela sina Europamatcher på den uråldriga arenan.

– Den är i riktigt dåligt skick. Det luktar mögel och är iskallt i gångarna under huvudläktarna och ibland kommer det bara iskallt vatten ur duscharna. Det är under all kritik och alla motståndare som kommer hit på besök säger att golvet är snett och att man blir lika vinglig som på båten.

– Men nu får vi gå i väntans tider och hoppas att allting går som väntat. Förhoppningsvis tar sig folk till matcher och evenemang när nya stadion står klar, och att vi får en liten boom för fotbollen i hela Vasa, säger Strandvall.

Själv vet Strandvall inte ännu ifall han bär den svartvita dressen när det är dags för premiärmatch våren 2016. Strandvall saknar för tillfället kontrakt och säger att allting ännu är öppet angående nästa säsong.

Läs också: Hoppas på nya stadion

Diskussion om artikeln