Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Pop Up Art House är ett humanistiskt vardagsrum

Från 2014
pop up art house
Bildtext Pop Up Art House håller på ända till 29 november.
Bild: pop up art house

Nu öppnar det feministiska konsthuset Pop Up Art House för sista gången. Arrangörerna vill återerövra den snedvridna kvinnligheten, få oss att leka med väldoftande kuddar och bjuda på överraskande skådespel.

Pop Up Art House

  • Ett feministiskt konsthus på Dianascenen i Helsingfors.
  • Håller på från 8.11 till 29.11.
  • Ordnades första gången år 2013. Det här är sista gången.
  • Programmet består av installationer, performanser, teater, musik och umgänge.

När vi träffar Joanna Wingren från den fria teatergruppen Blaue Frau har hon precis blivit klar med att reparera skadorna som premiärfesten orsakade på Pop Up Art House. Det var en fin och vild fest med en positiv stämning, så att inredningen liksom trillade ner och att folk dansade på borden gjorde absolut ingenting, intygar Joanna.

Två gånger i året flyttar Blaue Frau och en massa andra kreatörer in på Dianascenen i Helsingfors, och bygger upp en scen med hjälp av begagnat material från loppisar och återvinningscentraler. Vem som helst kan anmäla egna performanser eller projekt att uppträda med, och sedan väljs de ut av arrangörerna. I år är temat kärlek.

I ett hörn i lokalen ligger det en hög nakna barbiedockor. Vad har de med konst och kärlek att göra undrar vi?

- Det handlar om symboler som har med en snedvriden kvinnlighet att göra. Mycket av mitt jobb handlar om att ta tillbaka det, att återerövra det. När man säger att den rosa färgen är väldigt passiv och något prinsessaktigt, så vill jag ta tillbaka den och göra den till något annat. Och jag tror det är det som hela Pop up handlar om - att vrida om lite, säger Joanna.

Ett rum för alla

Arrangörerna kallar Pop Up Art House för ett vardagsrum. Ett humanistiskt vardagsrum.

- Kom till vårt vardagsrum och var som du är. Det är inte ett vardagsrum som är riktat till någon speciell människa. Det är riktat till den som vill komma dit, och det som händer och stämningen vi upplever gör vi tillsammans, säger Joanna.

Det händer mycket på Pop Up Art House - både tillfälliga performanser och skådespel, och verk som kan skådas lite längre. En konstutställning med olika videoverk och installationer pågår hela tiden. Doftkonstnären Hilda Kozáris kuddar, fyllda med olika dofter, hänger i taket och besökaren kan dra i dem och leka med dem. Det finns också två scener, en i baren och en mer traditionell scen, i det som kallas Black Box.

Joanna Wingren
Bildtext Joanna Wingren ingår i Blaue Frau, som ordnar Pop Up Art House.
Bild: Joanna Wingren

Svårt att förstå sig på projektet

Det har inte alltid varit så lätt att få folk att förstå vad Pop Up Art House går ut på. De ordningsamma och organiserade finländarna kan lätt bli förvirrade. Vi är vana med att när vi går på teater så går vi på teater och sedan går vi hem.

- Det första året var det otroligt svårt att få folk att fatta, att ni kan gå på teater, och sedan kan ni stanna kvar i baren och då kanske något annat händer där. Det kan vara en workshop, en performance, en dj eller ett band som spelar, säger Joanna.

Feministisk festival

Alla performanser måste erkänna att de uppträder i ett feministiskt konsthus, men allt handlar inte bara om feminism.

- Vi jobbar lika mycket med diversitet, att öppna upp för olika typer av människor. Men det man gör där ska i alla fall inte vara sexistiskt.

För att öppna upp för fler personer är det gemensamma språket engelska. Olika evenemang drar också naturligt olika sorters typer och ibland blandas de alla - något arrangörerna tycker är väldigt roligt.

- Men det finns också en rädsla i Svenskfinland över att man nischar sig så tydligt som vi har gjort. Vi har sagt att vi jobbar med feminism och diversitet, och då har alla påpekat att det är för smalt, och funderat över om det är tillräckligt finlandssvenskt. Och det är det antagligen inte.

Detta får vi inte missa

Vi ber Joanna tipsa om en sak som vi inte får missa. Naturligtvis tycker hon att allt är så bra att alla borde hänga på Dianascenen dygnet runt, men om hon verkligen måste välja ut något så passar hon på att välja den egna föreställningen: Whenever there are people to dance until than we´re gonna. Det konstiga namnet diskuterades fram i en lång process. Föreställningen är ett samarbete mellan en polsk grupp och Blaue Frau, och de har repeterat dels i Polen och dels i Finland.

- Det kommer att bli något helt krejsigt. Vi har en vecka att sätta ihop det, men jag tror vi kommer att få ihop något. Vi har jobbat utan regissör, och det har varit en galen process. Publiken kommer nog att bli överraskade, säger hon.

Här kan du läsa mer om programmet.