Hoppa till huvudinnehåll

Sport

30 år av teamåkning: Från hobby till toppidrott

Från 2014
Uppdaterad 12.11.2014 14:51.
Kaisa Arrateig, tränare, Rockettes
Bildtext Rockettes tränare Kaisa Arrateig har fört sitt lag till tre VM-guld.

I april bestämmer Internationella Olympiska Kommittén vilka grenar som finns med på OS-programmet i Pyeongchang 2018.
I Finland är förhoppningen stor att teamåkningen äntligen ska komma med i OS.

I VM i Italien i våras deltog 23 lag från 18 länder, vilket visar att grenen på senare år fått en allt större spridning. Därför beslöt Internationella Skridskounionen på sin kongress i somras att föreslå att teamåkningen kommer med på OS-programmet år 2018. Samtidigt föreslår ISU även en tävling med masstart för både short track- och hastighetsåkare.

Ett faktum som talar emot teamåkningen är att det ingår 16 åkare i varje lag, vilket skulle innebära att OS-deltagarnas antal ökar med närmare 200 idrottare plus tränare, lagledare, osv. ifall man går in för tio deltagande lag, som tänkt. En ökning av deltagarantalet strider mot strävan att få ner kostnaderna för de olympiska spelen.

Kärt barn har många namn

Då teamåkningen introducerades i Finland för 30 år sen talade man om precisionsåkning, medan grenen på finska kallades ryhmäkuviointi. Senare slog man fast att grenen skulle heta muodostelmaluistelu, med följden att man på svenska började tala om formationsåkning. I många år har namnet teamåkning gällt, men i Sverige gick man för två år sen över till synkroniserad konståkning, eller synkro. Med tanke på nya följare får man hoppas att grenfolket nu bestämt sig.

Programmet är inte längre tillgängligt

Sportmagasinet har genom åren gjort flera nedslag i den finländska teamåkningen. Inslagen har ofta handlat om någon av giganterna, våra tre seniorlag Marigold IceUnity, Rockettes eller Team Unique. Sedan de första officiella världsmästerskapen år 2000 har de här tre lagen lagt beslag på åtta av de 15 VM-titlar som stått på spel. MIU har vunnit fyra guld, Rockettes tre och TU ett.

Sportmagasinets första teamåkningsinslag våren 1987 bjöd på en grenpresentation.

Via World Challenge Cup till officiella VM

Tio år senare hade grenen redan fått sin inofficiella VM-tävling World Challenge Cup. Segern i den första tävlingen år 1996 gick till Team Surprise från Göteborg, som fortfarande är världens mest framgångsrika lag med sina sex officiella VM-titlar mellan åren 2000-2012.

Efter Team Surprise i den första WCC-tävlingen placerade sig två kanadensiska och ett amerikanskt lag, medan Finlands Rockettes slutade femma. Året därpå tränade truppen inför WCC 1997, som skulle gå i Åbo – och där laget slutligen tog en sjunde plats.

Teamåkning blir toppidrott

Genom åren har grenen förändrats mycket. Åkarantalet har gått ner från 32 till 16, vilket innebär att allt kan utföras i mycket högre tempo idag. Åkarna är mycket skickligare, de behärskar isdansens steg och vändningar och singelåkningens piruetter och enklare hopp. Dessutom innehåller programmen idag svåra lyft, för att inte tala om att koreografierna och presentationen är på en helt annan nivå än förr. Då teamåkarna för 30 år sen tränade två gånger en timme per vecka, tränar de idag sex dagar i veckan med både morgon- och kvällspass.

Programmet är inte längre tillgängligt

Det som är beständigt här på hemmaplan är att kampen om herraväldet går mellan tre lag, eller egentligen två. Under de 22 senaste åren har Marigold IceUnity tagit tolv FM-guld, Rockettes nio och Team Unique ett.

Inför FM år 1999 stod det 3-3 i FM-guld mellan Marigold och Rockettes.

Kampen om VM-platserna

Den 8-9.11 inledde teamåkarna den egentliga tävlingssäsongen med höstens första FM-kvaltävling, som samtidigt var Finlands första teamåkningslag Rockettes’ 30-årsjubileumstävling. Segern gick till Marigold IceUnity, Rockettes blev tvåa och Team Unique trea.

För topplagen tjänar de två FM-kvaltävlingarna och själva FM i månadsskiftet februari-mars främst som kvaltävlingar inför VM i Kanada i april. Den ena VM-platsen går till mästarlaget, den andra till det lag som placerat sig bättre i de tre tävlingarna. Fördel Marigold IceUnity och Rockettes efter den första dusten alltså.

Skulle IOK:s styrelse ge grönt ljus åt teamåkningen i vår, kan den finländska idrottsvännen se fram emot ett eventuellt OS i teamåkning med tillförsikt. Den hårda interna konkurrensen mellan de finländska topplagen garanterar att det finländska lag som i så fall får åka till Sydkorea 2018, kommer att vara redo.

Teamåkningens 30 år i Finland uppmärksammas också i Sportmagasinet ti 11.11.

Mer om ämnet på Yle Arenan