Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-domstolen: Tyskland kan vägra betala bidrag

Från 2014
Uppdaterad 11.11.2014 20:42.
Brandenburger Tor i Berlin
Bild: Wikimedia Commons / freakyman

Det var ett domslut som många i Europa spänt gick och väntade på. EU-domstolen i Luxemburg tog i dag ställning till om Tyskland i vissa fall kan vägra betala socialbidrag till invandrare från andra EU-länder. Jo, det är helt möjligt, slår domstolen fast.

Helt konkret handlar fallet om en rumänsk kvinna som flyttade till Tyskland år 2010. Under de fyra år hon har bott i landet har hon aldrig haft ett arbete.

Och får man tro arbetskraftsbyrån i staden Leipzig, där hon bor, har hon inte heller varit värst aktiv i sina försök att hitta ett jobb. Därför har man vägrat att betala ut det tyska socialbidrag, som går under namnet Hartz IV, något som kvinnan besvärade sig över.

En tysk domstol hade därför bett EU-domstolen i Luxemburg ta ställning till kvinnans klagan och EU-domstolen ger nu alltså Tyskland rätt i fallet.

Varje land kan fritt bestämma

Domstolen slår i dag fast att varje medlemsstat har en möjlighet att låta bli att betala ut sociala förmåner till personer som inte arbetar, utan endast har utnyttjat den fria rörligheten för att kunna ansöka om bidrag. I Tyskland var man rädd för att en fällande dom skulle ha lett till en störtflod av nya ansökningar.

Förutom i Tyskland har domslutet också väckt stort intresse i flera andra EU-länder, i synnerhet i Storbritannien. Där har premiärminister David Cameron redan länge krävt att man borde kunna dra in på socialbidragen till invandrare från andra EU-länder.

Domslutet, som nu alltså slår fast att det finns vissa begränsningar för den fria rörligheten inom EU, tas utan tvekan med tacksamhet emot av Camerons regering.

Skärpta regler?

I Tyskland gäller nu samma regler som hittills. Endast personer som har haft arbete i minst tre månader har rätt till socialbidrag. Man vill dessutom skärpa reglerna så att personer som inte har hittat ett jobb inom ett halvår och inte har fasta tillgångar i Tyskland, kommer att förlora sitt uppehållstillstånd.

I Tyskland talar man allmänt om så kallad ”socialturism” främst från Rumänien och Bulgarien. För att begränsa inflyttningen överväger man också att sluta betala ut barnbidrag genast från och med flyttdagen.

Omkring 66 000 rumäner och bulgarer får för tillfället tyskt socialbidrag. Samtidigt har över 250 000 ett jobb i Tyskland, framgår av siffror sammanställda av forskningsinstitutet IAB.

Läs också:
EU-domslut kan påverka Finlands linje gällande socialbidrag

Diskussion om artikeln