Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt
MGP

Stress är som ett paraply över vårt samhälle

Från 2014
Uppdaterad 13.11.2014 14:14.
Lili-Ann Junell-Kousa är idag frisk
Bild: Lili-Ann Junell-Kousa

Då Lili-Ann Junell-Kousa från Ekenäs gick in i väggen för tio år sedan trodde hon att livet var över. Hon hade drabbats av den utbrändhet som nästan kunde kallas för en kvinnosjukdom då 80% av alla övertrötta människor är kvinnor.

Idag har hon tagit sig upp i sadeln igen och arbetar som samtals- och familjeterapeut samt föreläser om trötthetssyndrom för att allt fler ska förstå sig på sin egen trötthet och förhoppningsvis även kunna råda bot på den.

Jag vill inte underskatta männens problematik men faktum är att 80% av alla trötta människor är kvinnor

- Mina föreläsningar är främst riktade till kvinnor eftersom trötthetssyndrom främst drabbar dem. Jag vill inte underskatta männens problematik men faktum är att 80% av alla trötta människor är kvinnor.

Duktiga flickan går in i väggen

Då Lili-Ann själv gick in i väggen 2003 hade hon arbetat som verksamhetsledare på Svenska pensionärsförbundet i flera år. Trots att arbetet var givande blev relationerna inom organisationen allt mer infekterade och till sist var både den fysiska och psykiska orken slut, kroppen sa ifrån och Lili-Ann gick under jorden, totalt oförmögen att fungera.

- Mitt eget problem är att jag aldrig haft gränser. Jag har inte kunnat säga nej. Snälla flickor och pojkar blir alltid utnyttjade. Jag fick allt fler stresskonsekvenser och symptom på utmattningssjukdom och till sist gick det inte längre.

Efter att hon kommit upp ur den största svackan började hon bygga upp sin hälsa och undersöka orsakerna till stressymptomen och förkovra sig i ämnet. Hon ville på naturlig väg hitta hjälpmedel till sitt tillstånd och förstå sig på de verkliga bakomliggande orsakerna.

Nuförtiden är Lili-Ann mer vaksam på sin egen ork och har valt att i ganska liten skala jobba som samtalsterapeut i psykosyntes och psykoterapeut i familjeterapi. Med sin bakgrund som sjukvårdslärare har hon insikt i sjukvård, medicin och hälsofrågor och eftersom hon själv tillfrisknat från allvarliga stresskonsekvenser och utmattningssjukdomar började tanken på att hjälpa andra ta form.

Varför är vi så trötta?

- Det är helt enkelt så att människokroppen och hjärnan inte passar ihop med den samhällsutveckling vi är inne i. Det har hänt fruktansvärt mycket på kort tid. Vi lever i ett internetsamhälle, ett konkurrenssamhälle. Vi har under många år skapat en människofrånvänd värld där ekonomin styr och med den försvinner all vårdetik, moral och ideololgi. Och där är vi ju nu.

Att fysisk och psykisk hälsa går hand i hand är ett välkänt faktum men trots det är det inte så många som verkligen tar det på allvar och gör medvetna stressminskande val i sin vardag. Kan man bli allvarligt sjuk bara av att stressa?

Stress är som ett paraply över vårt samhälle. 98% av våra sjukdomar kommer från olika former av stress.

- Stress är som ett paraply över vårt samhälle. 98% av våra sjukdomar kommer från olika former av stress. Det finns många typer av stress. Psykosocial stress på arbetsplatsen, oro för privata relationer och det ständigt snurrande hamsterhjulet som kallas livet. Stressen startar alltid i hjärnan därifrån det som du tänker går till hjärtat och magen där känslorna finns. Hela ditt inre och hela din kropp reagerar på din stress och bildar en hormonobalans utan dess like. Man måste förstå varifrån krämporna kommer.

Terapi som en del av tillfrisknandet

För många är tröskeln till att söka professionell hjälp onödigt hög. Speciellt i dessa tider där social status och yrkesmässig acceptans är livsviktiga är det få som vill erkänna att de inte orkar eller att de känner sig ensamma. Det faktum att det säljs mer antidepressiva medel än t.ex. värkmediciner talar sitt tydliga språk.

- Jag vill ge en liten känga till sociala medier. Trots att vi har hundratals vänner där som gillar det lyckade liv vi alla väljer att visa upp i dylika sammanhang kan dessa virtuella tummar aldrig ersätta den vän av kött och blod som kramar om oss och ser oss i ögonen även då vi är trötta och ledsna. Alla behöver någon att tala med och ibland kan det vara bra att vända sig till någon som är opartisk och expert på sitt område för stöd och vägledning.

Var din egen läkare

Lili-Ann uppmanar oss att bli våra egna läkare och lyssna på våra kroppar för att känna vad det är vi egentligen behöver. Då vi stressar urholkas kroppen på olika näringsämnen som kroppen sedan behöver få ersatt för att komma i balans igen.

- När du har laddat kroppen med rätt näringsrik kost, när du sover tillräckligt och rör dig långsamt ute kan du bättre fokusera på vad som händer mellan öronen. Det är det svåraste av alla kapitel men du orkar inte ta itu med det förrän din kropp är i balans. Då kan du börja se över dina tankemönster och ta dig en titt på vad du kan ändra på i ditt liv så du börjar må bättre.

Känga till läkemedelsindustrin

Vi äter syntetiska mediciner mer än någonsin för det finns en läkemedelsindustri som bara vill att vi ska äta mer och det medicinska etablissemanget hänvisar till syntetiska läkemedel som en lösning på allt.

I dagens moderna samhälle där tålamod och långsiktighet blir allt mer sällsynt sträcker vi oss allt oftare efter medicinska lösningar på våra stressrelaterade symptom och mentala problem. Antidepressiva medel och kolesterolmediciner är storsäljare som skrivs ut till var och varannan för att lindra symptom som i många fall egentligen kunde gå att korrigeras med en förändring av de egna levnadsvanorna.

- Vi äter syntetiska mediciner mer än någonsin för det finns en läkemedelsindustri som bara vill att vi ska äta mer och det medicinska etablissemanget hänvisar till syntetiska läkemedel som en lösning på allt. Vi vilseleds att tro att de här jätteföretagen skulle ha vår hälsa som drivkraft då de i själva verket motiveras av pengar.

- Givetvis finns det många bra mediciner och situationer där de är absolut nödvändiga men det är ett faktum att kolesterolsänkande mediciner är världens mest säljande, att SSRI-mediciner d.v.s. antidepressiva medel skrivs ut till allt yngre. I vissa länder rekommenderar man idag att barn äter kolesterolsänkande mediciner och EU har t.o.m. godkänt statinbehandling för barn och det får mitt hjärta att klappa. Vårt samhälle börjar fara helt åt skogen.

Lili-Ann Junell-Kousa besökte Lördax lördagen 8 november 2014. Hon arbetar som samtals- och familjeterapeut samt föreläser om trötthetssyndrom runt om i Svenskfinland.

Mer om ämnet på Yle Arenan