Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Rätt eller fel att nämna etnicitet - så här svarar polisen

Från 2014
Uppdaterad 13.11.2014 06:32.
Blåstest
Bildtext Polisen skriver ibland ut om en rattfull chaufför är utlänning. Det är ändå obefogat om personen är gripen.
Bild: Yle

Yle Huvudstadsregionens granskning visar att polisen i flera fall obefogat pekar ut utländska misstänkta. Polisstyrelsens kommunikationschef Marko Luotonen och Helsingforspolisens kommunikationschef Juha Hakola kommenterar här några av de fall som kom fram i granskningen.

Vanda, Pyrolavägen 12.7.2014 kl. 23.15
Polispatrullen stannade en personbil med estnisk registerplåt på Pyrolavägen. Chauffören visade sig vara en 24-årig man som inte hade rätt att köra. Mannen blåste 1,6 promille i alkometern. Han misstänks för grovt rattfylleri och för framförande av fortskaffningsmedel utan behörighet.

Luotonen: Om det är fråga om en est som blivit fast för rattfylleri är det inte befogat att skriva ut att personen är från Estland. Däremot kan det vara befogat att nämna registerplåten om det är fråga om ligor som snabbt rör sig från ett land till ett annat och utför brott. På det viset kan polisen informera allmänheten om vad som pågår och be om tips.

20.7. En 37-årig estnisk man har gjort sig skyldig till grovt äventyrande av trafiksäkerheten och körande av bil påverkad i Östra centrum på Vanhalinnavägen på lördagskvällen. Mannen försökte fly från polisen och följde inte polisens order om att stanna.

Hakola: Det bor många ester och ryssar i Helsingfors och vi brukar också skriva att en finländsk man greps. Speciellt vid landets gränser nämns det ofta om en bil har finländska registerplåtar. Vi har inga direktiv om att inte skriva så. Men vi vill inte understryka att förövaren har utländsk bakgrund.

8.8.2014 kl. 18.45 i Hagalund på Köpmannavägen har en man blivit bestulen på sina pengar vid en Otto-automat. Då pengarna matades ut ur automaten hade den unga mannen blivit skuffad och bestulen. Förövaren är en man i omkring 25-30 år med utländsk bakgrund som var klädd i en lång ytterjacka.

Luotonen: I det här fallet är det befogat i och med att polisen behöver hjälp för att lösa ett brott och kan då be om tips från allmänheten. Därför beskrivs personen. Polisen har inte särskilt mycket information och det där verkar vara en ögonvittnesskildring från platsen.

Den 16.8 gick två utländska personer mitt på dagen till Stockmann i Hagalund för att stjäla. Väktaren grep den ena omedelbart medan polisen kom den andra på spåren senare under kvällen. Den stulna egendomen värd 600 euro återlämnades.

Luotonen: I det här fallet är det inte befogat att offentliggöra bakgrundsinformation om de misstänkta. Det kan vara befogat om det är fråga om en rånarliga och polisen behöver tips för att förebygga brott. Men här finns ingen sådan orsak eftersom det framkommer att förövarna har gripits.

31.08.2014 Under lördagen och natten till söndagen förekom omkring tio fall av rattfylleri eller grovt rattfylleri i Helsingfors. Tre av chaufförerna hade utländsk bakgrund. Inga allvarliga trafikolyckor hände ändå på grund av rattfylleriet.

Hakola: Många är intresserade av andelen utlänningar som fastnat i razzior. Jag brukar också av journalister få frågor om det fanns utlänningar bland dem som greps i en razzia. Det är av samhällelig betydelse så till vida att numera finns många fordon med utländska registerplåtar på våra vägar.

Helsingforspolisen publicerade den 5.9 ett pressmeddelande om två rån, där samma förövare är misstänkta. Det första rånet skedde den 4.9.2014 ungefär kl.21 i en trappuppgång vid Gustavsgatan och det andra ungefär 10 minuter senare på gatan. Polisen har i dag tack vare tips från allmänheten gripit de misstänkta. De misstänkta är 14- och 15-åringar finländska medborgare med utländsk bakgrund. Helsingforspolisen tackar för alla tips som ledde till att fallen klarades upp.

Hakola:Det där är en del av rånen som utfördes av gäng och flera av förövarna hade utländsk bakgrund fastän de var finländska medborgare. Eftersom det var fråga om ett så allvarligt brott som rån så nämndes bakgrund för att också målsägandena ska dra sina slutsatser. Orsaken till att polisen skrev ut bakgrunden fastän förövarna gripits var att det var fråga om en fortsättning på en tidigare rapport.

Luotonen: Jag ser inga motiveringar till att polisen skrivit ut att det är fråga om finländska medborgare med utländsk bakgrund.

16.9.2014 Kyrkslätt, Kyrkstallsvägen
En mörk kvinna som talade dålig finska hade stannat målsägande vid Fennias kontor och förevisat olika smycken. Kvinnan hade lyckats stjäla målsägandes armband av guld genom att byta ut det mot ett annat smycke. Därefter hade kvinnan sprungit till en mörk personbil.

Luotonen: Om polisen i samband med meddelandet frågar om tips från allmänheten för att förebygga liknande brott är det befogat att nämna hur kvinnan ser ut. Det handlar om en linje dragen i vatten - är det här rätt eller fel? Men om det här kan hjälpa att gripa förövaren är det på sin plats att publicera uppgifterna.

Fotnot: Polisen frågade inte om några tips utan beskrev bara hur den misstänkta tjuven såg ut.

Läs också:

Polisen pekar obefogat ut utländska misstänkta