Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

EU-domslut kan påverka Finlands linje gällande socialbidrag

Från 2014
Uppdaterad 19.11.2014 14:25.
En tiggare på gatan i Helsingfors
Bild: Yle

EU-domstolens beslut att EU-länder i vissa fall kan vägra betala ut sociala förmåner till invandrare från ett annat EU-land gör troligen att man också i Finland ser över bidragen. Fallet är ett prejudikat.

- Det var ett efterlängtat beslut i den bemärkelsen att en enhetlig linje tidigare inte har funnits. EU har beslutat om fri rörlighet men inte tagit ställning till följderna, säger regeringsrådet Katriina Alaviuhkola vid Social- och hälsovårdsministeriets försäkringsavdelning.

Domslutet gäller en rumänsk kvinna som flyttade till Tyskland år 2010. Under de år hon bott i landet har hon varken haft ett arbete eller aktivt sökt jobb. Därför nekades hon tyskt socialbidrag, och nu gav EU-domstolen Tyskland rätt i frågan.

Kan påverka utkomststödet

De sociala förmåner som domstolen slog fast att kvinnan inte hade rätt till i Tyskland är enligt Alaviuhkola jämförbara med den finländska utkomststödet. I dagsläget får en invandrare i Finland som varken arbetat eller sökt arbete inte en månatlig bidragssumma, men beviljas enstaka klumpsummor då det behövs. Det kan nu förändras.

Större förändringar i andra länder

Hon menar att domstolsbeslutet antagligen kommer att påverka linjedragningen i andra länder mer än i Finland. Framför allt i Tyskland och Storbritannien har den fria rörligheten i Europa länge kritiserats för att möjliggöra utnyttjande av sociala förmåner.

- Det här har inte varit ett problem i Finland, men det har varit en öppen fråga och därför är det viktigt med en tydlig linje, säger Alaviuhkola.

Läs också:
EU-domstolen: Tyskland kan vägra betala bidrag