Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Mammon - avslöjande med ofattbart pris

Från 2014
Uppdaterad 29.06.2016 09:31.

Vem är du villig att offra för den stora nyheten, för makt och för pengar?

Peter är grävande journalist på en av Norges mest respekterade tidningar, Aftenavisen. En dag får han från en anonym källa ett tips som visar sig kunna bli årets stora skop. Problemet är bara att anklagelserna riktas mot hans egen bror Daniel - direktör för ett av landets största företag. Valet blir ändå att publicera nyheten och finansskandalen är ett faktum.

Det hela får ödesdigra konsekvenser redan kvällen innan publiceringen. Daniel ringer Peter och ber honom komma över. Relationen mellan de två är inte den bästa men Daniels önskan är i alla fall att Peter skall se till hans son, Andreas. Kort därefter begår Daniel självmord.

Händelsen splittrar familjen och ger Peter stora skuldkänslor. Men det hela kommer att ta ännu en vändning när finanspolisen beslagtar tidningsredaktionens datorer och börjar rota i ärendet. När det avslöjas vem som är den anonyma källan ställs allting på sin spets.

Peter beslutar sig för att inleda jakten på sanningen och undersökningarna för honom snart i rikting mot toppen av medier, näringsliv och politik. Här går vänskap, makt och pengar hand i hand och ju närmare Peter kommer sanningen desto farligare blir det för honom själv och hans närmaste.

Till råga på allt verkar inte Daniels tragiska bortgång ha varit en isolerad händelse. Snarare verkar det ha satt igång en kedjereaktion helt omöjlig att greppa.

Mammon är en thriller om girighet, vad du är villig att offra och hur långt du är villig att gå för att rädda dem som står dig nära. Ett spännande pussel med oväntade vändningar.

Scen ur serien mammon där Peter, Andreas och Eva står runt ett bord
Bildtext Peter, Andreas och Eva har svårt att komma överens efter Daniels bortgång.
Bild: NRK

Livet är inte rättvist, inte barndomen och inte vuxenlivet

Dramaserien Mammon byggs upp kring relationen mellan bröderna Daniel och Peter och de tragiska följder som avslöjandet får. Men serien ger också bakåtblickar på deras barndom och uppväxt.

Peter och Daniels pappa är präst, författare och frimurare. Han är konservativ i sin religion men också socialist. Han arbetarbakgrund har gett honom ideal som han fört över till Peter, men av någon anledning inte till Daniel.

Peter är den som under uppväxten får all kärlek med Daniel endast möts av avvisanden och frustration.

Också senare i liver är det Peter som får all uppmärksamhet som framgångsrik grävande journalist. Daniel som för länge sedan tröttnat på att hela tiden jämföras med sin storebror och vant sig med sin fars missnöje väljer att studera på handelshögskola.

Men inte heller här verkar livet vara rättvist. Daniel klara sig bra innanför skolans väggar men inte lika bra utanför. Relationer verkar alltid vinna över teoretiskt kunnande. Det är de med kontakter, de alla vill umgås med, de som på omvägar kommer över information snabbare än andra som har störst framgång på arbetsmarknaden.

Peter och Daniel har ingen nära kontakt, men trots det en ömsesidig respekt för den andras karriär. När Peter märker att Daniel varit involverad i olaglig verksamhet konfronteras båda med sitt förflutna. För Peters del gäller det också att blicka framåt och rädda det som räddas går.

Scen ur serien mammon där Vibeke tränar på en löpmatta
Bildtext Vibeke blir snart Peters bästa kontakt i jakten på sanningen.
Bild: NRK

Bröder om bröder

Bakom serien som handlar om två bröder står passande nog två bröder - producenten Vegard Stenberg Eriksen och manusförfattaren Gjermund Stenberg Eriksen. För tidningen Evening Standard har Gjermund berättat att det finns en liten koppling till deras egen bakgrund.

- När vi kommer in i ett rum ser alla på min bror och säger vilken trevlig kille, det här kommer att bli en bra dag. Jag har en annan aura. Min bror är fyra år äldre, den mogna, och när vi växte upp måste jag föra mycket liv för att få uppmärksamhet

Intressant att veta är också att det är Vegards egna söner, Emil och August, som spelar barnen som vi ser i seriens intro. Rollen som Peter är specifikt skriven för Jon Øigarden och hans kapacitet att kombinera både brutalitet och charm.

Bland alla män finns också starka kvinnor i Mammon. För regin står Cecilie A Mosli som även gör en cameoroll som biluthyrningsassistens och har du gillat Saga Norén i dramaserien Bron kommer du att gilla Vibeke spelad av Lena Kristin Ellingsen. Här finns också en höggravid journalistkollega som vant pressar den ekonomiska eliten och Daniels änka som ofrivilligt snart själv står mitt i skottlinjen.

Spänning ända till slutet också för skådespelarna

Regissör Cecilie Mosli har i en intervju för norska Daglbladet berättat att seriens upplösning också hölls hemlig för skådespelarna ända till den sista inspelningsdagen. Ett lite ovanligt grepp men som inte verkar har stört skådespelarna – snarare tvärtom.

- Det var väldigt frustrerande att inte veta något. Samtidigt gjorde det att vi hela tiden var på vår vakt, också utanför våra egna scener, berättar Lena Kristin Ellingsen

- Jag tycker det var fint att vi inte fick veta något om upplösningen. Det skapar ju lite extra spänning också bland oss som spelar i serien, att hela tiden spekulera i vem som är skurken, minns Jon Øigarden.

Originaltitel: Mammon, Norge 2013
Repris från 2014
6 avsnitt
30 dagar på Arenan

I huvudrollerna: Jon Øigarden, Lena Kristin Ellingsen, Nils Ole Oftebro, Ingjerd Egeberg
Regi: Cecilie Mosli

Produktion: NRK / Samproduktion

Den fristående andra säsongen visas i Yle Fem med start 23.8.2016.

Mer om ämnet på Yle Arenan