Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny ordning i luftrummet

Från 2014
Uppdaterad 11.11.2014 20:31.
Yle Nyheter: Finlands flygtrafik ska bli effektivare - Spela upp på Arenan

Under natten till torsdagen kommer användningen av Finlands luftrum att genomgå stora förändringar. Uppdateringen kan leda till förändringar i flygtrafiken.

Användningen av Finlands luftrum kommer att förändras radikalt.

Alla flygrutter, flygkartor och flygprocedurer till flygplatserna uppdateras, säger Matts-Anders Nyberg, som är utvecklingschef för luftfartsmyndigheten Finavias flygtrafiktjänst.

Det nya systemet, som är ett samarbete mellan luftfartsmyndigheterna och försvarsmakten, ska göra flygtrafiken mera effektiv.

- Förändringen inom luftfarten är ganska dramatisk jämfört med den gamla strukturen, säger Nyberg.

Uppdateringen är ett samarbetsprojekt som fortsätter år 2015 då Estland, Sverige, Norge, Danmark också följer upp sina förnyelser av flygrutterna.

Uppdateringarna av Finlands luftrum är en del av hela Europas utveckling där hela Europas luftrum ska förnyas.

Tid är pengar

I praktiken kan flygbolagen och flygvapnen planera sina flygningar mera exakt. Tack vare luftrumsuppdateringen kan till exempel civila flygplan flyga rakare rutter i framtiden. Tid är pengar.

- Om vi sparar en minut eller två minuter i flygtid så sparar vi också tiotals kilogram med bränsle. Flygbolagen borde över tid kunna spara en procent eller två via de här förbättrade flygrutterna, säger Nyberg.

Flygbolagen gynnas mest av förändringarna. Passagerare kan räkna med förseningar i flygtrafiken under den kommande veckan.