Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Musikredaktionens veckoslutstips

Från 2014
Uppdaterad 13.11.2014 13:27.
Veronica Maggio på Ruisrock i Åbo den 5 juli 2014.
Bildtext Veronica Maggio spelar i både Vasa och Helsingfors under veckoslutet
Bild: Lehtikuva

Svenska Yles musikredaktion ger tips på konserter och musikaliska evenemang under veckoslutet: Den här gången står 60-tals nostalgi, brittisk kultikon, svensk pop och rhythm'n'blues på agendan.

Michael Cronström

Redaktör för Vega Rock och Kors och ters

Vad: Veronica Maggio
Var: Vasa övningsskola, Skolhusgatan 31, Vasa (fre), The Circus, Salomonsgatan 1-3, Helsingfors (lö)
När: Fredag 14.11, lördag 15.11
Varför: Svenska Veronica Maggios höstturné tar en avstickare till Finland för två spelningar. Hennes senaste album ”Handen i fickan fast jag bryr mig” har sålts i dryga 80 000 exemplar.
Extra: Veronica är känd som en bra live-artist, bl.a vann hon Rockbjörnen i kategorin ”Årets kvinnliga liveartist” år 2011 och i år nominerades hon igen.


Benny Törnroos

Redaktör för Covers och Fonden

Vad: Trickbag, ett rhytm´n bluesband från Sverige. Bör icke förväxlas med inhemska Trick Bag som är mera av ett regelrätt rockband.
Var: Storyville i Helsingfors
När: Fredag 14.11 och lördag 15.11 kl. 22.00
Varför: Tajt band med spelglädje i rätt miljö. Storyville är som bekant ca 5 meter under gatunivån.
Extra: För den som inte har möjlighet att närvara på ort och ställe kan Storyvilles livesändning rekommenderas. Den ger visserligen inte rättvisa åt musiken, men man vet åtminstone vad man går miste om.

Dan Eskil Jansson

Redaktör för Hitmen och Vega Rock samt bloggar i Dan Eskils Musikbar.

Vad: Morrissey (UK)
Var: Finlandiahuset, Helsingfors
När: lördag 15.11 och söndag 16.11 kl.20.00
Varför: De flesta pop- och rockartister måste dö för att få samma kultstatus som Morrissey uppnått redan under sin livstid. Hans välsvarvade låttexter har inspirerat fans i 30 års tid redan. Morrissey är dessutom den enda som på ett trovärdigt sätt kan sjunga rock som en crooner. Det här är ett sällsynt tillfälle att se en snudd på levande ikon på ett så förhållandevis litet och intimt ställe som Finlandiahuset. Det blir garanterat två kvällar att minnas. Vi ses där. Om ni lyckas få biljetter, vill säga. Lycka till.
Extra: Man kan med fördel ladda upp med att lyssna på Morrisseys utmärkta live-platta "Live At Earls Court". Och förstås hans utmärkta senaste skiva "World Peace Is None of Your Business".

Henrik Svahn

Redaktör för Vega Groove och Café Continental

Vad: Back to the Sixties: The Beat Goes On 2014.
Var: Savoyteatern i Helsingfors
När: fredag 14.11 och lördag 15.11 kl. 19.00
Varför: En hyllning till 60-talspopen. Två kvällar med originalband från 60-talet och nyare retrogrupper, som sida vid sida söker sig till popmusikens rötter. Fokus denna gång på The Beatles och året 1964. Olika program på fredag och lördag, tre timmar musik med ett tiotal band vardera kvällen.
Extra: En chans att höra The Scaffolds, The Roosters, Jim & The Beatmakers, Ernos, Topmost och många andra legendariska popgrupper från 60-talet.