Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Husbygge är som att driva ett företag

Från 2014
Husbygge
Bildtext Att bygga hus är tungt om väljer att göra allting själv.
Bild: Yle/Roger Källman

Att bygga småhus är en enkel process om man vet vad man gör, men utan erfarenhet kan det bli krångligt. Enligt arkitekt Marcus Ahlman är bygglovsprocessen därför en garanti för att allt går rätt till.

Arkitekt Marcus Ahlman menar att själva processen i att bygga hus är enkel om man har erfarenhet och kännedom av husbyggen. Men för en nybörjare kan det bli krångligt. Och gör man allting själv måste man vara beredd på mycket jobb.

- Det är som att driva ett litet företag vid sidan om sitt vanliga arbete, säger Ahlman som själv varit inblandad i över femton småhusbyggen.

Bildtext Marcus Ahlman
Bild: YLE/Ted Urho

Bygglovskostnaderna uppfattas inte som dyra

Svenska Yles granskning visar att det är dyrast med bygglov i Helsingfors bland huvudstadsregionens kommuner. Enligt Ahlman är bygglovskostnaderna dyrare i städer än ute på landsbygden, eftersom man är tvungen att ta fler faktorer i beaktande när man bygger tätt. Men han upplever inte kostnaderna som ett problem.

- Jag har inte stött på någon som skulle uppfatta bygglovskostnaderna som fruktansvärt dyra. Det kan bero på att man väljer byggplats på andra grunder än var bygglovet är billigast att få. Man räknar in lovet i helhetskostnaderna, säger Ahlman

Byggloven är tvärtom en förutsättning för att allt går rätt till.

- Byggherrarna för småhus är sällan proffs och då känner man knappast till alla delar i husbygget. Byggherrarna har ändå det slutgiltiga ansvaret och därför är det bra att det finns en utomstående och opartisk myndighet som granskar byggplanerna, säger Ahlman.

Läs också: Det kostar tiotusen mer att bygga hus i Pargas än i Hangö