Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Ett nytt hus att förstöra

Från 2014
Uppdaterad 07.01.2015 09:37.
Pröva inte på det här hemma - Spela upp på Arenan

Det fins många saker man inte skall pröva hemma - och för att du inte skall behöva göra det så har norska Per Olav Alvestad och Rune Nilson tagit på sig den uppgiften.

Per Olav och Rune har fått ett helt hus på sig för att testa de mest varierande saker – exempelvis om man kan skapa sig ett nytt takfönster med hjälp av två städ och dynamit, eller om kanske högtryckssprutan är rätt verktyg när man snabbt vill måla huset. När en ny säsong kör igång brukar det behövas ett nytt hus, så också denna gång (detta är den tredje säsongen som producerats, de två tidigare har inte visats på Yles kanaler).

Med strykjärn, champagneflaskor, bakterier och inte minst den sprängningsglada medarbetaren Roar går det oftast hett till.

Pröva inte på det här hemma (Ikke gjør dette hjemme)
Yle Fem onsdagar kl. 22.30, seriestart 12.11.2014
7 avsnitt
30 dagar på Arenan

Serien har sänts i Yle TV2 med start 22.10.2014 (Vissa avsnitt finns därför på Yle Arenan innan sändning i tv)

Produktion: NRK

Innehåll i de olika avsnitten (preliminärt sändningsdatum)

Avsnitt 1 (12.11.2014)
Per Olav och Rune tillverkar svart krut i köket och beslutar att göra ett nytt takfönster i huset.

Avsnitt 2 (19.11.2014)
Per Olav bygger ett badkar där man kan bada stående. Tillsammans med Rune Nilsson prövar han på att destillera sprit i en torktumlare. Men vad gör hästen i köket?

Avsnitt 3 (26.11.2014)
Den här gången prövar pojkarna på hur långt man kan kasta mat och vad som händer med en hagelpatron om man ställer den på spisplattan. Hur mycket vatten tål en vattensäng innan den sprängs?

Avsnitt 4 (3.12.2014)
Rune Nilson och Per Olav Alvestad testar olika sätt att öppna en champagneflaska. Luktar svenskarnas surströmming värst i hela världen? Hur långt flyger en ett tons sten?

Avsnitt 5 (17.12.2014)
Ett program med sprängkraft där pojkarna testar att använda skorstenen på ett hus som kanon. Och vad händer när man pumpar in gas i ett rum där det brinner några stearinljus?

Avsnitt 6 (7.1.2015)
Har du svårt med att öppna syltburken eller bildörren? Sprängämnesexperten Roar vet knepen. Kan man med hjälp av en stor plastpåse och en dammsugare skapa ett undertryck i en husvagn så att den rasar ihop?

Avsnitt 7 (14.1.2015)
Vilka faror för det med sig att fritera en frusen kalkon i olja? Rune Nilson och Per Olav Alvestad leder tändvätska till en sprinkler. Fungerar tändvätskan också som släckningsvätska?