Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Forum satsar också på dem som inte shoppar

Från 2014
Uppdaterad 12.11.2014 23:05.
Yle Nyheter: Kampen om kunderna i centrum av Helsingfors går het - Spela upp på Arenan

Köpcentret Forum i centrum av Helsingfors utvidgas igen. Den här gången lockar man med tusentals kvadratmeter ny köpyta, bland annat en elektronikbutik. Ägaren Konstsamfundet har skapat ett kommersiellt centrum över hela sitt kvarter. Men allt är inte kommersialism, här finns också museer och simhall. Och sittplatser för dem som inte vill köpa något alls.

Webbhandeln har utpekats som en svår konkurrent, men enligt köpcenterchef Lars Eklundh är oron överdriven. De flesta butikerna i Forum har webbhandel som komplement till butiken där man får se och prova varorna. En annan konkurrens kommer från grannskapet med bland annat Sokos, Stockmann och Kampens nya köpcenter. Dessutom växer köpcentren utanför stadskärnorna. Men i Helsingfors är centrum fortfarande en populär handelsplats.

Köpcentren klarar sig så länge de uppfyller kundernas önskemål. Många vill ha specialbutiker med saker som ingen annan har, andra väljer de stora etablerade märkena. Utbudet måste vara stort. Men det finns också kunder som vill träffa sina vänner och sitta på caféer eller restauranger. Eller inte köpa något alls – också för dem måste det finnas plats, säger köpcenterchef Lars Eklundh.

Svenskt skyltfönster

Den finlandssvenska ägaren Konstsamfundet har investerat mycket i en långvarig renovering av Forums köpcenter. Tillsvidare har det tydligen lönat sig, man räknar med långt över en miljon besökare. Många promenerar bara igenom, eller hör till de 2 500 personer som jobbar i Forumkvarterets butiker eller kontor.

Den totala försäljningen i butikerna går på mer än 170 miljoner euro. Det borde alltså komma vinst som kan täcka förlusterna från Hufvudstadsbladet, Konstsamfundets förlustaffär.

Snart dags utvidga igen, nu neråt

Man skulle kanske tro att det inte längre går att utvidga i Forumkvarteret. Men visst finns det plats, säger köpcenterchefen Lars Eklundh. När den nya Centrumslingan så småningom byggs, kommer en station rakt under Forum, med uppfart rakt in i köpcentret. Om också kunderna har köpkraft fortsätter förmodligen succéhistorien.