Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Stadsdirektörsracet: Penttilä har övertaget - men Saml eller VF avgör

Från 2014
Hannu Penttilä (SDP) och Anni Sinnemäki (Gröna)
Bildtext Hannu Penttilä eller Anni Sinnemäki? Den frågan ska Helsingforsfullmäktige snart svara på.
Bild: Yle

Fullmäktigegrupperna i Helsingfors intervjuade i går onsdag kandidaterna till posten som biträdande stadsdirektör med ansvar för stadsplanering. Kampen står mellan sittande stadsdirektören Hannu Penttilä (SDP) och Anni Sinnemäki (Gröna).

Ansökningstiden till tjänsten gick ut i går och förutom Penttilä och Sinnemäki har också Sami Järvinen sökt tjänsten. Han är elingenjör och jobbar vid Esbo stad. I praktiken står valet ändå mellan Penttilä och Sinnemäki eftersom det är fråga om en politisk post som fullmäktigegrupperna röstar om.

Hannu Penttilä, som har haft posten sedan 2008, har i det här skedet ett litet övertag i fullmäktige. Han kan räkna med 15 röster från det egna partiet SDP och 8 från Sannfinländarna. Enligt Yle Huvudstadsregionens uppgifter har Sannf fattat beslut om att stöda Penttilä.

Anni Sinnemäki har i det här skedet säkrat 19 röster från sitt eget parti De gröna. 43 röster behövs ändå för att bli vald.

Saml ställer sig bakom ena kandidaten

Valet avgörs antagligen av fullmäktiges största parti, Samlingspartiet. Partiet har 23 ledamöter i fullmäktige och intervjuade på sitt gruppmöte i går både Penttilä och Sinnemäki.

- Vår grupp intervjuade dem turvis. Först Sinnemäki och därefter Penttilä. Vi ville höra deras syn på stadsplanering och på hur fastighetsväsendet kan utvecklas. De skiljer sig åt genom vilka områden de väljer att betona, men det är deras sak att närmare gå in på, säger Tatu Rauhamäki (Saml), som är ordförande för stadsstyrelsen.

Enligt Rauhamäki har Samlingspartiet kommit överens om att som grupp ställa sig bakom den ena kandidaten.

- Vi strävar efter att hitta en gemensam kandidat, men vem det är vet vi inte ännu. Diskussionen fortsätter, säger Rauhamäki.

Partiet utser sin kandidat senast på gruppmötet innan fullmäktigemötet där biträdande stadsdirektören ska väljas.

Rauhamäki säger att han inte fick svar på alla sina frågor i går.

- Jag tror att jag ännu kommer att föra diskussioner med båda två.

Sitter till juni 2017

Förutom Samlingspartiet kan också Vänsterförbundet med nio ledamöter ha en nyckelroll. Partiets fullmäktigegrupp hörde Penttilä och Sinnemäki i går men vem som får VF:s stöd är oklart. Gruppen uppges i det här skedet inte stöda någon av kandidaterna.

SFP har inte heller sin kandidat klar. Enligt gruppordförande Björn Månsson är det fråga om två bra kandidater.

Stadsstyrelsen behandlar valet på måndag och om det inte bordläggs då så väljs den nya biträdande stadsdirektören av fullmäktige den 26 november. Om valet bordläggs i stadsstyrelsen kommer fullmäktige att välja stadsdirektör den 10 december.

Perioden som biträdande stadsdirektör är sju år, men den som nu väljs kommer bara att ha posten till den 30 juni 2017. Staden har planer på att förändra systemet med stadsdirektörer för att väljarnas åsikt bättre ska tas i beaktande. Den nya modellen tas i bruk efter nästa kommunalval.

Läs också:

Sinnemäki vill bli biträdande stadsdirektör