Icehearts gör socialt arbete via lagsport
- Lagidrott och fostran via sport är inkörsporten för idrottsklubben Icehearts, säger Stina Kuhlefelt som är svensk koordinator i verksamheten. För en del pojkar handlar verksamheten bara om idrott medan andra också senare i livet funderar mera över verksamhetens sociala betydelse.

Aktuellt: Att få höra till ett lag kan rädda utsatta pojkar, säger Stina Kuhlefelt
Avsikten med att värva barn och unga som hotar slås ut på grund av olika sociala orsaker är att förebygga detta via den gemenskap som idrotten ger.
Många har inte råd
Icehearts rekryterar och söker upp barnen som plockas ut ur förskola, skola och via sociala myndigheter. Via Iceheartslaget har de möjlighet att idrotta upp till toppnivå, på samma villkor som de barn och unga vars föräldrar har råd att betala för det. I klubben är utrustning och deltagandet gratis.
Se video om verksamheten, på finska:
Klubben grundar lag där den centrala personen, fostraren eller lagledaren följer med medlemmarna i skolan, på eftermiddagen och i idrottandet. De unga väljer sin idrottsgren efter ungefär ett år i verksamheten berättar Stina Kuhlefelt och där får de en chans att delta i spel på olika nivåer. Att få vara en del av ett lag fostrar mycket. Det sociala arbetet göms in i hobbyn.
- Föräldrarnas roll som förebilder är viktig också när det gäller idrott, säger Stina Kuhlefelt. Fattas den behöver ett idrottsintresse en särskild puff ramåt. Många av Icehearts unga idrottare har invandrarbakgrund med integreringsproblem. Föräldrarna har svårt att lära sig finska eller svenska - medan barnen snappar upp språket snabbt via dagis och skola.
Icehearts grundades år 1995 av Ville och Ilkka Turkka. Målet var från början av grunda en riksomfattande organisation där så många barn och unga skulle erbjudas en möjlighet att ha en hobby och vara en del av ett lag.
Uppföljning via pro gradu
Hur lyckas Icehearts i sitt arbete?
Stina Kuhlefelt säger att en pro gradu om verksamheten redan sammanställts för att att få reda på vad en uppväxt i Icehearts har betytt för ungdomarna.
- Avhandlingen visade att man kan urskilja fyra typer av Iceheartspojkar - de samhällskritiska som funderat på verksamhetens sociala perspektiv, de tacksamma, de fundersamma som kallats "upp till bevis" och de pojkar som fortsatt idrotta aktivt och inte funderat så mycket på verksamhetens andra perspektiv.
Pro gradun har skrivits av Anna Eriksson.
Icehearts har 21 lag på nio orter i Finland.
Manifest om bättre motion för alla
Studerandenas idrottsförbund samlas till förbundsmöte i dag och ska bland annat lägga fram ett manifest för bättre motion för alla, oavsett ålder, kön eller ekonomi.
Bl.a. föreslås att skolorna ska sluta ge betyg för skolgymnastiken och att pojkar och flickor ska ha gymnastisk tillsammans.
Läs också:
Icehearts är årets uppfostrare
Överraskning för Icehearts att de behövs på svenska