Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Takrosetter och stuckaturer

Uppdaterad 13.11.2014 13:57.
Stuckatur av polystyren.
Bildtext Jims takrosett i polystyren

Stuck, kommer från Italienskans stucco. Stucco och är ett samlingsnamn för olika blandningar av gips, marmormjöl och lim som man använt för att göra dekorativa detaljer inom arkitektur och konst.

Stuckaturer har funnits länge. Arkeologer har hittat stuckliknande material i t ex Tutankhamuns gravkammare.

Under renässansen (pånyttfödelsen mellan 1400- och 1600-talen) återupplivades intresset för stuckaturer efter att ha varit ett ointressant material inom arkitekturen under medeltiden. Särskilt fina stuckarbeten finns i Vatikanen Rafaels loggia från denna tid. Stuckaturerna utvecklades i Barockens (glansperiod i mitten av 1600-talet) och rokokons (glansperiod i mitten av 1700-talet) arkitektur. Också för Jugendstilen (1890-1920-tal) passade stuckmaterialet bra. Jugendstilen kännetecknas av naturalistiska ornament och växtmotiv.

Gipsmassa

Gipsmassa låter enkelt, men egentligen är det en kemisk process. För att belysa uppfinningslusten, påhittigheten och för att fascineras över hur i all sin dar kom man på att just göra så redan på den tiden listar jag några detaljer ut framställningen.

- Stuckmassa framställs av gipsmjöl som blandas ut med vatten. Andra material som marmormjöl, glas och sand tillsätts för att få önskade egenskaper.
- Gips = naturligt förekommande kalk som bundit till sig vatten och svavel, kemisk formel CaSO4 2H2O
- För att få gipsmjöl bräns gipssten i 110 till 180 graders värme. När ca 75% av det bundna vattnet har avdunstat bildas så kallat stuckgips.
- Stuckgipset blandas med vatten och man får en gipsdeg . Gipsdegen kan formas och den torkar långsamt. Stuckatören kan gjuta och skulptera massan hur den vill. När massan formats klar skall degen torka varpå det tillblandade vatten som tillsatts avdunstar, gipsdegen härdas och blir återigen till gipssten, I princip den form stuckmassan startade från.

Takrosett

Takrosetten är en typ av stuckatur. Den är en dekoration som man ofta ser som en dekoration runt takbelysningen i äldre hus. Takrosetter finns i äldre trähus och stenhus, de finns otroligt utsmyckade takrosetter och pyttesmå, nästan osynliga.
Takrosetter har nog fallit bort från våra byggen för länge sedan, kanske för att det tar tid att dekorera, kanske det blir för dyrt eller kanske för att det nu finns så många stilar som går parallellt. Det skulle kanske vara omöjligt att välja en modell som skulle passa till allas inredningssmak.

Nuförtiden finns takrosetter i frigolit att köpa som separata detaljer som man limmar upp i taket. Fördelen med frigolit är att det är ett lätt material.

Min takrosett har jag skurit ur i en polystyrenskiva (xps), ett material som normalt används som isolering under hus. Xps-skivan är lätt att forma och jobba med. Jag använde en vass mattkniv och skar olika typer av avfasningar i skivan.
När mönstret var klart spacklade jag hela takrosetten med ett mellangrovt lättslipat spackel. Takrosetten limmade jag fast i taket. För att få takrosetten integrerad och som en del av taket målade jag den i samma vita nyans som resten av taket.

Mer om ämnet på Yle Arenan