Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kyrkan satsar på drop in-rådgivning

Från 2014
Siv Jern

Kyrkans familjerådgivning satsar på öppet hus och drop in-rådgivning för en dag för att uppmärksamma att familjerådgivningen fyller 70 år i år. Familjeterapeut Siv Jern hoppas att en drop in-dag kan bidra med att göra tröskeln ännu lägre att ta kontakt.

- En drop in-dag är en möjlighet att dels se var familjerådgivningen finns och vem vi är. Men det är också en möjlighet att pröva på hur det skulle vara att sitta och fundera med en annan människa på sin relation, säger Jern.

Intresset för att få familjeterapi via kyrkan är stort. Det finns ett klart behov konstaterar Siv Jern. Hon berättar att de som söker hjälp söker den för många olika skäl. Ofta har relationen på ett eller annat sätt kört fast och kommunikationsproblem ligger ofta till grund.

- Det kan handla om hur vi skall vara som familj och hur skall vi fostra våra barn. Man kan också fundera över vad man själv bär med sig i sin egen livsryggsäck och hur det har sett ut i den familj man själv vuxit upp i, säger Jern.

Startade efter kriget

Kyrkans familjerådgivning startade ur det behov man upplevde fanns efter kriget då antalet skilsmässor ökade explosionsartat. Många hade under kriget gift sig snabbt utan att egentligen känna varandra speciellt väl och då vardagen tog vid efter kriget var det många som ställdes infört en hård och karg verklighet.

Från 1940-talet har kyrkans familjerådgivning utvecklats till en etablerad del av kyrkans själavård och i dag finns det sammanlagt 42 familjerådgivningar runt om i landet. Familjerådgivningen i Vasa tar emot drygt 600 klienter per år. Siv Jern är glad över att många söker hjälp till sina problem.

- Människor ser att det här är en möjlighet. Tröskeln har på det sättet blivit lägre att ta kontakt. Vi har med glädje kunnat notera att både män och kvinnor tar den första kontakten och säger att nu skulle det säkert vara bra att komma och tala med någon, säger Jern.

Hjälp i tidigt skede

En god trend är också att par inte väntar så länge med att söka hjälp utan gör det allt oftare i ett tidigt skede. Hon rekommenderar att man tar kontakt så fort man känner att det är någonting som inte fungerar i relationen som man gärna skulle prata om.

- En tredje person medföra ett öra och ett öga till som ser och lyssnar sig till vad det kan handla om. Eftersom man är neutral så har man inte egna känslor inblandade. Man kan hjälpa till att se helheten på ett annat sätt. Att skapa en bild av var det är vi är och vad det är vi behöver fundera på, säger Jern.

Familjerådgivningsbyrån i Vasa kyrkliga samfällighet ordnas sin drop in-rådgivning onsdagen den 19. november mellan klockan 10-15 på Skolhusgatan 26B i Vasa.