Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Redaktörer blev museimöss

Uppdaterad 04.05.2016 13:49.
hanna othman och stefan härus
Bildtext Hulda och Runar tog en selfie

"Museimössen på äventyr i Östra Nyland" är ett nytt östnyländskt brädspel. Yle Nyheter Östnyland testade spelet dagen efter den nationella speldagen.

Två redaktörer - Hanna Othman och Stefan Härus - blev mössen Hulda och Runar och tog sig an spelet med liv och lust. Det är ju inte alla arbetsdagar man får lön för att spela brädspel. Nyhetschefen menade att det skulle ta 20 minuter att komma igenom spelet. Det var fel! Av olika anledningar kom mössen aldrig i mål.

Yle Nyheter: Museimössen på äventyr i Östra Nyland
Yle Nyheter: Museimössen på äventyr i Östra Nyland - Spela upp på Arenan

Spelets gång

Spelet handlar alltså om de två museimössen som seglar med ett parasoll över Östra Nyland. Med hjälp av en tärning tar sig mössen fram över spelbrädet. Då spelaren kommer fram till ett museum med en spelmarkör, får han eller hon välja en fråga som personen i fråga ska försöka besvara.

Det finns två lättare frågor och två svårare. Vilken frågekategori man väljer kan man komma överens om innan spelet börjar. Svarar man rätt på en fråga får man ta markören och den som har mest markörer då spelplanen är tömd, har vunnit.

22 museer

Spelet är en fortsättning på Mäntsäläbon Kirsti Manninens bok "Mössens tidsresa" med illustrationer av Lovisabon Inge Löök. Också brädspelet är planerat av författaren och illustratören. Att spela brädspelet kräver inte att man har läst boken.

Östnyländska nyheter: Museimössen på äventyr i Östra Nyland
Östnyländska nyheter: Museimössen på äventyr i Östra Nyland - Spela upp på Arenan

Museerna man besöker är Sibbesgården i Sibbo, Borgå museum och Postbacken i Borgå, Pernå Veteranmuseum och Sjöfartsmuséet i Lovisa samt Lappträsk gitarrgods med flera. En svår gitarrfråga är till exempel var Helena-gitarrerna i tiden tillverkades. Alternativen är Sävträsk i Liljendal, Jackarby i Borgå eller Gesterby i Sibbo. Rätt svar är Gesterby.

Knepiga frågor

Mössen Hulda och Runar tyckte att också en del av de lättare frågorna var svåra. Vem bodde i tiderna i Kycklings? Vad tillverkade man av halm på Postbacken? Hur kommer röken ut då man eldar i rökbastun på Hurtigs dragontorp? Vem bor i Moraklockan på Sibbesgården? Inte lätt att veta om man inte är från trakten. Kanske inte ens fast man är det. Det gäller med andra ord att gissa. Svarsalternativen är tre.

En sak är säker. När man spelat brädspelet några varv, känner man till en hel del detaljer om de östnyländska museerna men också om hur livet tedde sig anno dazumal i regionen Östra Nyland.

Brädspelet "Museimössen på äventyr i Östra Nyland" ges ut i samarbete mellan museerna i regionen och kostar 17 euro.

Spel uppmärksammas

På onsdag var det den nationella speldagen i Finland och då fick spel och spelande extra uppmärksamhet bland annat på biblioteken. Ett flertal bibliotek arrangerade under dagen spelrelaterade happenings. Speldagen i Finland arrangeras samtidigt som "National Gaming Day" och "Nordiska Speldagen".

I Borgå uppmärksammas speldagen på Holmska gården den 15 november då brädspelet "Museimössen på äventyr i Östra Nyland" demonstreras.