Bonden är trött

Många lantbrukare kämpar med ekonomin. Kostnaderna ökar kraftigt samtidigt som inkomsterna inte gör det. Samtidigt har lantbruksförvaltningen beslutat att skjuta upp nästa hösts utbetalningar av stöd till 2016. Det här kan bli slutet för många lantbruksföretag.
Lantbruksföretagarna Tobias och Erica Dahlblom i Pörtom är mycket oroliga.
- Räkningshögen växer. Bankerna kommer inte att få in amorteringar eller räntor, säger Tobias Dahlblom. Leverantörerna kommer att vara utan pengar. Jag kommer inte att kunna betala torkolja, maskinbränsle osv.
Dominoeffekt
Det kan bli en dominoeffekt som drabbar hela samhället, allt från transportföretag till elfirmor, byggfirmor och transportföretag.
- Jag är nog väldigt orolig, säger Tobias.
Som så många andra på landsbygden står paret Dahlbloms ekonomi på flera ben. De odlar vete och sockerbetor. De har värphöns och maskinfirma. Därtill driver Erica byns butik.
- Åtminstone i vårt företag var 2006 en brytpunkt, berättar Tobias. Det var nog kämpigt innan också, men då var kostnaden betydligt lägre.
Stigande kostnader
Oljan har stigit, liksom gödseln. Också avgifter som staten tar har stigit. Under de senaste åren har äggpriserna gått kraftigt nedåt. Den ekonomiska nedgången känns av också i butiken.
- Personalen har minskat och gått ned i arbetstimmar, berättar Erica. Det är inte roligt.
Vad gör Tobias och Erica om det går riktigt illa?
- Går vi i konkurs så då lämnar vi Finland, säger Tobias. Det har vi alltid sagt. Det finns nog bättre ställen.
- Som företagare vill man utvecklas, men kan man det inte på sin ort så finns det inget annat alternativ än att ta sitt pick och pack och försöka nån annanstans, tillägger Erica.
Men trots allt älskar Tobias sitt jobb. Att det handlar om vår föda gör att det känns meningsfullt.
- Det är en otrolig känsla från det du sätter fröet i jorden och ser hela utvecklingsprocessen till skörd. Och du försöker göra precis allt du kan för att det ska lyckas så du når ditt mål.