Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Krigets barn synliggör vardagen

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.
Krigets barn
Bildtext Krigets barn är en arkivpedagogisk arbetsbok.
Bild: SLS

Den 13 mars hade det gått 75 år sedan vinterkrigets slut. I boken Krigets barn synliggör man krigets vardag så som barnen upplevde den.

I en skoluppsats från den 30 november 1939 - dagen när vinterkriget bröt ut - kan man läsa följande ögonvittnesskildring författad av en skolelev:

”Vi hade som bäst geografi då det hördes flyglarm. En del utav flickorna sade att det var eldsvåda någonstans. Men fröken tog reda på vad det var och fick veta att det var alarm. Då fick alla gå hem. Vi packade våra kappsäckar och rusade ut från skolan.”

Krigets barn är en arbetsbok som i första hand är avsedd för att användas som ett komplement i skolundervisningen i historia, modersmål eller svenska, men boken kan också med fördel användas som underlag för diskussion i andra sammanhang, påpekar en av bokens två redaktörer, arkivarie Pia Lindholm på Svenska litteratursällskapet.

Syftet med boken är att synliggöra krigets vardag genom att ta fasta på hur barnen upplevde det som skedde runtomkring dem. Krigets barn är m.a.o. inte en historiebok i vanlig mening, utan en arbetsbok där man fokuserar på inlevelse och förståelse – kunskapen kommer på köpet.

Kommunikation mellan då och nu

I Svenska litteratursällskapets olika arkiv finns en hel del material från vinter- och fortsättningskriget, och tillsammans med arkivarien Nelly Laitinen har Pia Lindholm plockat fram skoluppsatser, dagböcker och brev skrivna av barn i skolåldern.

Tanken har varit att barn från krigstiden ska kommunicera över tid och rum med barn idag – då kan det vara lättare för dagens barn att förstå och leva sig in i hur livet kunde te sig när larmet gick och när man tvingades åka iväg ut till landet med släckta lyktor, eller hur ett krigsbarn kände sig när hon hungrig och trött satt på tåget på väg till fosterfamiljen i Göteborg.

I förordet till boken skriver historikern Henrik Meinander:

”Att läsa ett historiskt dokument är som att dricka vatten ur en frisk källa. Vi känner hur det förflutna talar till oss. Vi inser att människor i alla tider har ängslats över och närt förhoppningar om sin framtid. Och i bästa fall öppnar läsningen även ett nytt perspektiv på vår egen tillvaro och över vår förståelse för mänskligheten i allmänhet.”

Krigets barn kan läsas i elektronisk form på Svenska litteratursällskapets webbplats, och skolor kan också låna klassuppsättningar från SLS.

Kulturmagasinet: Om Krigets barn med Pia Lindholm red. Marit Lindqvist

Programmet är inte längre tillgängligt