Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Mentalvårdsveckan börjar med minnesstund

Från 2014
Uppdaterad 17.11.2014 06:33.
Ett ljus som brinner
Bild: YLE/Pentti Palmu.

Med minnesstund och tända ljus, i både Borgå och Lovisa, inleddes mentalvårdsveckan i söndags. Minnesstunderna hålls för alla dem som har tagit sina liv.

Namnskylten för Mielipaikka i Borgå.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Det är fråga om en viktig påminnelse och ett viktigt sorgearbete, säger Marianna Sorvali, verksamhetsledare för Socialpsykiatriska föreningen i Östra Nyland.

Marianna Sorvali med klienter.
Bildtext Marianna Sorvali och några klienter som trivs på Mielipaikka i Borgå.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

– Den största utmaningen för mentalvården i Östnyland är att nå de mänskor som är i akut behov av hjälp, säger Sorvali.

För alla den hjälp de behöver?

– Jag tror att de som själva kan söka vård och stöd får den. Men det är nog troligtvis ganska många mänskor som är isolerade och inte kan söka vård åt sig. De blir lätt utan vård.

Själv jobbar Sorvali inom den så kallade tredje sektorn med att stöda och hjälpa mänskor med mentala problem. Den Socialpsykiatriska föreningen har många stödbostäder i Östnyland och också dagklubbsverksamhet. Det nyaste tillskottet är Mielipaikka på Mannerheimgatan i Borgå.

– Det här är en plats för alla, ett vardagsrum, säger verksamhetshandledaren Marika Vourinen, på Mielipaikka. Det är bara att komma in på en kopp kaffe och diskutera dagens händelser.

Östnyländska nyheter

6:20

Minnesstunderna börjar kl 18.00 på söndag. Under mentalvårdsveckan hålls ett seminarium i Lovisa på måndag i Kino Marilyn. Medverkar gör bland annat riksdagsman Kari Tolvanen.

Katarina Lind: Varje självmord är en tragedi