Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Flygresorna ska gå snabbare och effektivare

Från 2014
Uppdaterad 13.11.2014 16:00.
Helsingfors-Vanda flygplats
Bildtext Finavia omstrukturerar Finlands luftrum
Bild: Finavia

Finavia strukturerar om i Finlands luftrum och vill optimera flygrutterna så att de blir så korta som möjligt. Det förnyade systemet har under natten till torsdagen tagits i bruk för alla inrikesflyg. Förändringarna kan leda till förseningar för vissa inrikesflyg.

Luftrummet för hela Finland har omstrukturerats och linjerna för flugrutterna förändrats, berättar Raine Luojus, chef för Finavias affärsverksamhet inom flygtrafiktjänst. Enligt Luojus är det här den största förändringen inom flygtrafiken i Finland på femton år.

– Det här är en mycket betydande förändring. Senast vi gjorde en förändring i samma skala var för femton år sedan och den var egentligen mindre än nu, säger Luojus.

Man organiserar alltså om i det finska luftrummet och målet med förändringen är att flygresorna inom Finland ska bli kortare och smidigare.

– Det är ändå fråga om mycket små förändringen i flygtiden. Varje flygresa förkortas med mellan en halv och en procent, säger Luojus.

Men eftersom den här lilla förkortningen gäller för 250 000 flyg per år kommer förändringen ändå att innebära en stor inbesparing för Finavia.

Yle Nyheter: Finlands flygtrafik ska bli effektivare - Spela upp på Arenan

Miljön vinner

Också miljön gynnas av omstruktureringen då de kortare flygresorna leder till att bränsleanvändningen minskar. Ett av målen för omstruktureringen är enligt Luomus just att minska koldioxidutsläppen.

Nästa år görs en liknande omstrukturering för en del av de nordeuropeiska länderna och då kommer bränsleanvändningen att minskas med miljontals kilo.

– Från och med nästa år planeras flygrutterna mellan oss och våra grannländer på ett nytt sätt. Då behöver man inte längre följa de förutbestämda luftlederna utan det går att optimera flygrutten mellan punkt A och punkt B på bästa sätt, berättar Luojus.

Det här gäller alltså Finland, Sverige, Norge, Danmark, Estland och Lettland. Sammanlagt gäller det flera miljoner flyg per år.

– När vi inleder projektet med våra grannländer kommer också flygtiderna att minska ytterligare, flygresorna kan bli flera procent kortare, säger Luojus.

Små förseningar

Enligt Raine Luojus kan det förekomma små förseningar inom flygtrafiken under de kommande veckorna på grund av omstruktureringarna. Förseningarna kommer i första hand att gälla inrikesflyg.

– Man får vara förberedd på tio till tjugo minuters förseningar under morgon- och kvällsrusningen, säger Luomus.

Han rekommenderar att den som ska ut och flyga ska hålla koll på det egna flygbolagets hemsidor. Information om flygens tidtabeller finns också på Finavias sidor.

Diskussion om artikeln