Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Identitetsstöld blir straffbart som enskilt brott

Från 2014
Uppdaterad 13.11.2014 16:26.
Man sitter framför dator
Bild: Yle

Bestämmelserna om nätbrott kommer att preciseras. Regeringen föreslår att så kallad identitetsstöld på nätet blir straffbart som ett självständigt brott.

Identitetsstölderna ska omfatta missbruk av en annan persons personuppgifter på nätet. För tillfället finns det inte några självständiga straffbestämmelser om identitetsstöld i finsk lagstiftning.

Ett lagförslag i frågan överlämnades till riksdagen i dag.

Man vill komma åt falska profiler

De nya bestämmelserna om identitetsstöld ska också kunna tillämpas när någon skapar falska profiler i sociala medier. En sådan profil kan vara svår att radera. Identitetsstölden ska också ha orsakat ekonomisk skada eller mer än obetydlig olägenhet för den drabbade.

Enligt det nya lagförslaget skulle ett identitetsbrott vara ett målsägandebrott. Det här betyder att åklagaren kan väcka åtal bara om målsäganden själv anmäler om identitetsstölden. Maximistraffet för identitetsstöld ska vara böter, enligt förslaget.

EU-direktiv styr

Målet är att den finska lagstiftningen ska uppfylla rådande krav i EU:s direktiv om nätbrottslighet.

Samtidigt föreslås att maximistraffet för dataskadegörelse, dataintrång eller kränkning av kommunikationshemlighet ska höjas till två års fängelse och maximistraffet för dataintrång till tre års fängelse.

Dataskadegörelse ska avskiljas till självständiga paragrafer.

Den nya lagstiftningen är tänkt att träda i kraft den 4 september 2015, och ska då genomföras i unionens medlemsstater.

Läs mera på Justitieministeriets sidor!