Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Philae stabilt fäst vid den sjungande kometen

Från 2014
Uppdaterad 13.11.2014 17:32.
landaren philae
Bildtext Philae väger 1000 kilogram, men den svaga gravitationen gör att den relativt sett väger 1 gram
Bild: EPA/ESA HANDOUT

Rymdsonden Rosettas landare Philae verkar nu stå relativt stadigt på kometen. Det var igår som en rymdfarkost för första gången landade på en komet, men genast efter landningen uppstod problem som riskerade 25 år av arbete.

Efter ett stort jubel hyllade den Europeiska rymdorganisationen ESA Philaes landning som ett stort steg för mänskligheten.

Innan Rosetta skickades iväg för tio år sedan hade planeringsarbetet pågått i femton år. Operationen är ändå relativt billig – den har kostat 1,4 miljarder euro, vilket motsvarar priset för fyra Airbus A380-flygplan. För varje europé har den kostat 20 cent om året.

På onsdag morgon släppte rymdsonden Rosetta iväg Philae efter att de hade varit tillsammans i tio år och avverkat 6,4 miljarder kilometer. Efter en sjutimmars färd nådde landaren kometen vid halvsextiden på torsdagen. På vägen skickade Philae bilder på den steniga isgråa himlakroppen.

Den första landningen misslyckades, och landaren studsade av kometen. Två timmar senare försökte den landa på nytt, men också nu studsade den. Den här gången var studsen ändå bara liten, och tio minuter efter den andra studsen landade Philae på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko, som är formad som en gummianka.

ESA vet inte var Philae är

- Vi vet nu hur vi hamnade där, vi vet bara inte var vi är, sade Stephan Ulamec som är Philaes landningschef.

Eftersom Philae inte landade på första försöket, vet ESA inte exakt var den har landat. Men det de vet är att landaren får ungefär sex gånger mindre solljus än vad den hade fått på den planerade landningsplatsen.

Philae fungerar med solenergi, och bristen på solljus kan göra att Philae inte fungerar som den ska i det långa loppet.

Orsaken till att landaren studsade var att ytan på kometen hade lite annorlunda konsistens än väntat.

Men på en presskonferens på torsdagseftermiddagen uppgav ESA att de är väldigt lyckliga över hur allt utföll.

Svar på livets gåta

Vetenskapsmännen hoppas att kometen ska kunna ge svar på frågor om solsystemets uppkomst för mer än 4,5 miljarder år sedan.

- Det är mycket ny information om ursprunget till vårt solsystem och vår egen planet. Kommer vattnet på vår planet från kometer? Kan det vara att livet inte har utvecklats här på jorden utan kom hit med kometer? Jag tycker att det rättfärdigar den här satsningen, säger Thomas Reiter från ESA.

Om allt går som planerat ska landaren Philae samla material i flera månader.

Men det finns en fara för att allt inte går som planerat. Philae verkar alltså nu vara stabil på kometen, men hur länge landaren hålls där är osäkert eftersom den inte är förankrad. Harpunerna som skulle fästa Philae fungerade inte som de skulle, vilket betyder att den riskerar att lossna när t.ex. borrarna som ska ta prover sätts i arbete.

På torsdagen återficks radiokontakten med rymdsonden Rosetta efter en väntad radioskugga, och nu verkar alltså Philae vara relativt stabil, och har börjat skicka iväg bilder. Stadig är ändå ett relativt begrepp – den svaga gravitationen gör att tvättmaskinsstora Philae väger motsvarande ett gram på kometens yta.

Kometen sjunger!

Men får vi inte veta mer om livets ursprung har Rosetta ändå redan nu kommit med intressant information.

Data visar att kometen verkar så att säga sjunga ut i rymden, skriver ESA på sin blogg. I själva verket handlar det om vibrationer i magnetfältet kring kometen. Sången sjungs på 40-50 millihertz volym, vilket är mycket lägre än ett människoöra kan höra. Vi hör ljud vid 20Hz till 20kHz.

Här kan du lyssna på hur den så kallade sången låter om frekvensen ökas tiotusenfalt och imiteras av en tysk kompositör.

Kan kometer sjunga?

Diskussion om artikeln