Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Bäst att köpa så lite som möjligt"

Från 2014
Uppdaterad 24.11.2014 09:11.
9 min

Även om man köper alla sina saker på loppis, så gäller det att noga fundera om man verkligen behöver dem. Det säger Maria Thun-Ström, som nästan enbart köper begagnade saker och kläder.

Det har pågått en loppisboom i flera år och tiderna då det var skämmigt att köpa begagnat hör till det förgångna. Ändå växer berget av kläder och prylar hela tiden och det kan till och med vara svårt att få sina begagnade saker sålda eftersom konkurrensen på olika loppmarknader är stor.

Ekenäsbon Maria Thun-Ström är något av en loppisveteran. Hon började köpa sina kläder begagnat då hon var ung helt enkelt eftersom pengarna inte räckte till.

- Men så småningom har det blivit en livsstil, säger hon.

Skämmigt förr

I dag är inställningen till loppiskläder en helt annan än på 70- och 80-talet.

- Man ville kanske inte visa att man inte hade pengar och många ville inte heller ge bort sina kläder så att någon annan skulle kunna använda dem, säger Maria Thun-Ström. I stället slängde folk bort kläder de inte behövde. Det var det glada åttiotalet, då man konsumerade i mängder.

Enligt henne vände trenden på nittiotalet. Själv jobbade hon på en loppmarknad i Stockholm på den tiden.

- Folk reserverade plagg och det var kö för att få köpa begagnade kläder, berättar hon. Dels var det en trend att använda kläder från sjuttiotalet, dels blev det ekonomiskt svårare tider, så folk hade mindre pengar.

Ju billigare desto bättre

Maria Thun-Ström bor i ett egnahemshus i Ekenäs tillsammans med sin man Mika och sina två barn Alvin 12 år och Alvar åtta år. Deras hem är personligt inrett med möbler och föremål som de antingen har köpt på någon loppmarknad eller fått av någon.

- Alla föremål har en historia, säger hon. Det är inte så att jag letar efter sakerna, utan de kommer till mig. Dessutom får de inte kosta mycket, ju billigare de är desto gladare blir jag.

Hantverk av begagnat tyg

Maria Thun-Ström
Bildtext Maria Thun-Ström tillverkar bland annat dynor av begagnat tyg.

Maria Thun-Ström är hantverkare. Förutom kläder och saker till hemmet letar hon också efter textiler på loppmarknader. I sitt arbetsrum, invid torget i Ekenäs, syr hon bland annat dynor och väskor och stickar olika plagg, som hon säljer på marknader.

- Jag kombinerar begagnade tyger som jag har hittat med linnetyger, säger hon. Det är materialet som jag hittar, som gör att produkterna blir som de blir.

Bäst att inte köpa alls

Enligt henne är det inte automatiskt okej att köpa något enbart för att det är begagnat, även om det är att föredra att konsumera på en loppmarknad i stället för att köpa nytt.

- Mitt konsumtionsbeteende har förändrats med året på det sättet att jag verkligen funderar efter om jag behöver något, säger hon. Man klarar sig med väldigt lite. Man måste ta sitt ansvar som konsument, varifrån man handlar, varför man handlar och om man verkligen behöver det.

Mer om ämnet på Yle Arenan