Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vill väcka folk med sociala experiment

Från 2014
Uppdaterad 13.11.2014 15:51.
Sthlm Pandas senaste video testar hur folk reagerar när de blir vittnen till våld i hissen.
Bild: Skärmdump

Ett par grälar i en hiss, mannen blir våldsam, knuffar och slår tjejen. Skulle du ingripa? Det testar den svenska Youtubekanalen Sthlm Panda. Av 53 personer ingrep bara 1. Myteriet ringde upp Konrad Ydhage, en av dem bakom videon.

Videon från hissen har upprört många. Att bara en person skulle reagera kom som en överraskning för skaparna.

Vi hoppas ju att vi kan öppna folks ögon med videon, de som inte reagerade den här gången kanske gör det nästa gång

– Man vill ju att folk ska reagera, men man kan aldrig utgå från det. Vi hade trott att fler skulle säga ifrån eftersom det är ett intimt och trångt utrymme tycker man att folk borde göra det, säger Konrad Ydhage som tillsammans med sin kompis Olle Öberg driver youtubekanalen Sthlm Panda.

Alla som medverkade i experimentet informerades efteråt om att det de nyss varit med om inte var verklighet. Reaktionerna var blandade, flera fick dåligt samvete för att de inte hade ingripit.

Sthlm Panda heter Youtubekanalen
Bildtext Sthlm Panda har specialiserat sig på att göra sociala experiment.
Bild: Sthlm Panda

– Många var lättade när de fick höra att det bara var ett experiment. Vi hoppas ju att vi kan öppna folks ögon med videon, de som inte reagerade den här gången kanske gör det nästa gång, säger Konrad Ydhage.

Varför sociala experiment?

Sthlm Panda började göra videoklipp i mars 2014 och har sen dess publicerat en ny video varje tisdag. Andra uppmärksammade videoklipp de gjort är då en klär ut sig till hemlös och den andra går fram och pissar på honom, utan att någon stoppar honom. I en annan video ber Konrad folk på stan om en krona. Först på Stureplan där han inte får någonting, sen i förorten Rinkeby där alla är generösa mot honom. Drivkraften att göra videoklipp är att få människor att tänka till.

– Vi är här tillsammans så man kan lika gärna hjälpa varandra istället för att bara titta på. Släpp din egen bubbla och se andra, säger Konrad Ydhage.

Farliga situationer

I sina videoklipp testar Sthlm Panda ofta gränser, de ser vad de kan göra innan folk ingriper. De provocerar ofta och är fullt medvetna om det. Ännu har de inte råkat illa ut.

– Vi har sagt ett tag att vi kommer få ett slag på käften förr eller senare. Men då får man ta det. Vi skapar ju situationen och i det här fallet med hissvideon skulle vi ha förtjänat en smäll, säger Konrad.

Mer om ämnet på Yle Arenan