Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kan kometer sjunga?

Från 2014
Uppdaterad 14.11.2014 10:12.
Rymdsonden Rosetta
Bild: ESA

- Det finns inte ljud i rymden, kommenterar Marcus Rosenlund de ljudfiler som sprids i sociala medier just nu. Den europeiska rymdorganisationen ESA kallar ljudupptagningarna för Kometens sång.

- Ljud behöver något medium för att fortplanta sig. I rymden råder det vakuum och här kan inte ljud fortplanta sig. I det här fallet handlar det om en signal som rymdsonden Rosettas instrument har snappat upp. När man omvandlar signalen till en frekvens som människan kan höra så låter det onekligen som ett slags sång eller valmusik. Jag kom att tänka på ljud från 80-tals datorspel, skrattar Rosenlund.

Hör klippet "A singing comet"

- När kometen närmar sig solen värms den upp. Eftersom kometen i princip är en smutsig snöboll börjar den pysa ur sig ångor, bland annat vatten. När ångan kommer ut och träffas av solvinden uppstår någon form av samverkan. När man sedan rattar in den på en viss frekvens så låter den som någotslags bisarr sång. Inte är det musik egentligen - men nog fascinerande. Ingen vet exakt hur den här musiken uppstår - men visst är det spännande!

Varför är ljud i rymden så fascinerande?

- Rymden är stor, det är det första. Människan har eventuellt en föreställning om att stora utrymmen eller salar, hål eller grottor ska låta på ett visst sätt. Det ska höras vattendroppar med eko, det är spännande och suggestivt, säger Rosenlund.

Vad vill du veta mera om nu då ESA informerar om Philaes öden?

- Främst vill vi höra hur Philae mår efter landningen. Och av allt att döma mår den bra. Men harpunerna som skulle grabba tag i kometen avlossades inte så Philae är inte förankrad som det var tänkt. Det är dags för lägeskoll nu. Vi kommer hur som helst att få njuta av fina bilder från moderskeppet Rosettas Osiriskamera

- Problemet med Philae just nu är att dess solpaneler inte får tillräckligt med sol. Det blir alltså bråttom med att göra så många experiment som möjligt senare i dag och i morgon, medan det ännu finns kraft i batterierna. Borrandet i kometen kan ske i morgon. Men de mätningar som har gjorts innebär att Philae redan har gjort rätt för sig, säger man på ESA.

I något skede går Philae sedan " i dvala" för att spara energi, men den kan vakna upp igen under de kommande månaderna om och när kometen vänder Philaes sida mot solen.

Gaserna är veritabla luktbomber sade du tidigare, hur kommer det sig?

- Det finns vissa ämnen i gaserna som kometen utsöndrar som metan, ammoniak, formaldehyd. De är alla ämnen som luktar illa. Om vi kunde känna lukten skulle den lukta ruttna ägg, sprit och urin. Om ljud inte kan fortplanta sig i rymden så kan lukter inte göra det heller, skrattar Rosenlund.

Läs också:
Philae är stabil på den sjungande kometen

Diskussion om artikeln