Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sporthörnan: "Finland är faktiskt bättre än Ungern"

Från 2014
Uppdaterad 13.11.2014 17:46.
Programmet är inte längre tillgängligt
Sporthörnan: EM-kvalet i fotboll - Finland och Paatelainen under lupp - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Resultatet i EM-kvalmatchen mellan Ungern och Finland har en enorm betydelse för hur landslagets fortsatta kval och Mixu Paatelainens framtid ser ut. Fredagens rysare behandlas grundligt i Sporthörnan.

Pressen på landslaget är stort inför Ungernmatchen även om chefstränaren Mixu Paatelainen har försökt tona ner Ungernmatchens betydelse.

- Mixu kan inte gå ut i media och snacka om den kommande matchens stora betydelse, att om vi inte vinner så går det här inte alls vår väg. Han måste vara konsekvent i sin retorik och säga att man tar en match i taget. Jag har varit med om att han i omklädningsrummet berättar att det inte gått vägen, men han kan inte göra det inför media, berättar Rasmus Schüller med nio matchers landslagserfarenhet.

Rasmus Schüller medverkade i Sporthörnan som behandlade EM-kvalet i fotboll.
Bildtext Rasmus Schüller har spelat nio landskamper under ledning av Mixu Paatelainen.
Bild: Yle, Anki Karhu

Både Ungern och Finland har samlat fyra poäng i sina tre inledande kvalmatcher. Finland är trea i gruppen medan Ungern som har sämre målskillnad är fyra.

- Ungern har inte varit på ett stort mästerskap sedan 1986. De är nästan lika desperata efter framgång som vi är. De har också fått en knackig start på kvalet. De skulle ju inte förlora hemma i invigningen av den nya nationalarenan mot Nordirland. Den som tar tre poäng på fredag tar samtidigt ett kliv mot att på riktigt slåss om en plats i Frankrike, säger Antti Koivukangas.

De senaste inbördesmötena mellan Ungern och Finland har varit mycket jämna. I våras vann Finland en träningslandskamp med 2-1 i Ungern. I kvalet till EM-2012 spelade lagen oavgjort i Ungern medan Finland åkte på en knapp förlust på hemmaplan.

- Om man kollar spelare för spelare så är Finland faktiskt bättre än Ungern. Ungern har noll spelare i Champions League och en i Europa League, Balász Dzudzák i Dynamo Moskva. Finland har tre spelare i Champions League och tre i Europa League i och med att HJK finns där. Där är det 6-1 för Finland, slår Christoffer Herberts fast.

Dags att sparka Paatelainen?

Efter förlusten mot Rumänien ökade kritiken mot Mixu Paatelainen. För första gången under hans 3,5 år långa chefstränarskap började man kräva hans avgång i media. Sporthörnanpanelen anser att det inte är dags att avskeda Paatelainen – ännu.

- Paatelainen skall sparkas när sannolikheten att nå EM är så liten att det är dags att ge upp. Jag tycker kanske inte att en förlust mot Ungern är tillräckligt, anser Herberts.

- Finland och Ungern står på samma poäng och den här gruppen har blivit ett pikant getingbo. Inget är förlorat med en förlust i Ungern men det finns så sjukt mycket att vinna med att ta poäng därifrån. Det kan rädda Mixu Paatelainen och hans jobbframtid, tror Antti Koivukangas.

Matchen mellan Ungern och Finland spelas på fredag med avspark klockan 21.45. Sändningen i TV2 inleds kl. 21.00. Det svenskspråkiga referatet sköts av Antti Koivukangas.

Diskussionen i Sporthörnan leds av Mikael Oivo.