Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Skärgårdsvägen ska bli tryggare

Från 2014
Uppdaterad 03.02.2016 13:37.
Skärgårdsvägen i Pargas
Bildtext Skärgårdsvägen i Pargas kunde göras säkrare på många sätt
Bild: Yle/Linus Hoffman

Trafiksäkerheten på Skärgårdsvägen ska förbättras på flera olika sätt.

Närings-, trafik- och miljöcentralen har gjort en preliminär utredning över vad som ska göras för att öka trafiksäkerheten mellan S:t Karins och Pargas centrum.

Listan på åtgärder är lång. Skärgårdsvägen är livligt trafikerad och grötar till sig, speciellt om något händer på vägen. Den livliga trafiken leder också till många olyckor.

De är svårt att svänga in på Skärgårdsvägen och också svårt att svänga av vägen. En del busshållplatser är också på ett otryggt ställe.

Finns många sätt att förbättra trafiksäkerheten

Enligt projektchef Matti Kiljunen vid NTM-centralen innehåller den preliminära utredningen många åtgärdspunkter.

Antalet korsningar kan minska. Då byggs korsningarna så, att flera vägar delar på en infart till Skärgårdsvägen. Ett exempel på det här är den nya korsningen vid Kårkulla, som färdigställs som bäst.

Ett annat sätt att förbättra trafiksäkerheten är att bygga svängfiler på Skärgårdsvägen. Då är det tryggt att köra om en bil, som väntar på att få svänga från Skärgårdsvägen. Nya digitala vägmärken för hastigheter planeras också längs Skärgårdsvägen.

Reimarikorsningen farlig

I utredningen finns konkreta exempel på problematiska ställen där nya korsningar och svängfiler kunde byggas.

Ett sådant ställe är den så kallade Reimarikorsningen i centrum av Pargas. En möjlighet kunde vara att bygga trafikljus i korsningen, konstaterar trafikingenjör Jaakko Klang.

Enligt Kiljunen är listan på åtgärder inte rangordnad. Kostnadskalkylerna är preliminära och det är också svårt att säga hur många år det tar att genomföra alla planerade projekt.

En del mindre förbättringar kan genomföras i en snabb takt, medan andra kräver en ändring i detaljplanen eller ett samarbete med Pargas stad. En del projekt kräver också gemensam finansiering av staden och staten. NTM-centralen för diskussioner tillsammans med Pargas stad om hur man ska gå vidare och om det finns pengar att genomföra dem.

Rävsundsbron ingår inte i utredningen, då myndigheterna har en skild plan för en ny bro över sundet.

Turun Sanomat var först ute med nyheten om förbättringarna av Skärgårdsvägen.