Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Invalda missnöjda med församlingsvalet i Vanda

Från 2014
Röstsedel i församlingsvalet
Bildtext Församlingsvalet i Vanda svenska församling har kantats av problem enligt gruppen Vi i Vanda.
Bild: Yle

Den grupp som vann församlingsvalet vid Vanda svenska församling är kritisk till hur valet genomfördes. Gruppen Vi i Vanda har listat elva punkter som de vill att valnämnden ska ge ett svar på. Valnämnden kan ändå inget göra.

Gruppen Vi i Vanda fick sju ledamöter invalda i församlingsrådet vid Vanda svenska församling. Den andra gruppen Kyrkan mitt i byn fick fem.

Vi i Vanda skrev i tisdags ihop en lista med elva punkter som har undertecknats av gruppens sju invalda ledamöter och sju suppleanter samt gruppens kontaktperson. Gruppen förundrar sig bland annat över varför det bara fanns en valfunktionär i Helsinge skola under förhandsröstningen då gymnasieleverna under en rast skulle rösta. Gruppen undrar också varför valnämnden inte ordnat förhandsröstning i Folkhälsanhuset i Dickursby och varför nämnden inte skickat ut information om valet till medlemmarna i Vanda svenska församling.

Gruppen förundrar sig också över kandidatnumreringen. Kandidaternas nummer ändrades av okänd orsak.

Dessutom undrar man över varför det inte gick att rösta under den första halvtimme som vallokalen var öppen i söndags. Orsaken var då att en stämpel saknades.

"Möjligt att rösta fastän stämpeln saknades"

Valnämnden tog ställning till gruppens krav på sitt möte i onsdags, men konstaterar bara att valet har genomförts som det ska och att nämnden bara gör utredningar på begäran av högre instans.

- Vi kan inte börja utreda oss själva och därför svarade vi så där, säger valnämndens ordförande Ulf Lundström.

Enligt honom öppnades vallokalen korrekt i söndags, men att det bara då inte gick att lämna sin röst.

- Det var möjligt att rösta från och med klockan 11. Där var människor som hade fyllt i sin valsedel, säger Lundström.

Enda kruxet var alltså att det inte var möjligt att sätta sin valsedel i urnan eftersom stämpeln saknades, vilket Yle Huvudstadsregionen rapporterade om i måndags.

Enligt kungörelsen om valet skulle det inledas senast klockan 11 och avslutas klockan 20.

Gruppen Vi i Vanda funderar nu på vidare åtgärder. I går på torsdagskvällen var budet att om det är möjligt att besvära sig över valnämndens beslut och föra ärendet vidare så antas gruppen göra det.