Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Storbritannien vill skärpa terrorlagarna

Från 2014
Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Storbritannien överväger att skärpa sina terrorlagar. Enligt premiärminister David Cameron kan britter som deltar i krig utomlands hindras från att återvända hem.

Syftet med de nya lagarna skulle vara att hindra brittiska medborgare från att ansluta sig till terrorgrupper som IS (Islamiska staten) och strida i till exempel Syrien och Irak. Storbritannien fruktar att radikaliserade islamister ska begå terrordåd när de återvänder hem efter att ha deltagit i kriget.

Premiärminister David Cameron föreslår därför nya lagar som skulle ge myndigheterna befogenhet att beslagta misstänka jihadistkrigares pass och hindra dem från att lämna landet. Personer som återvänder skulle bara få komma in i landet om de överlämnar sig till myndigheterna så de kan ställas inför rätta.

Flygbolag som inte följer de brittiska listorna över personer som har flygförbud eller regler för säkerhetskontroller skulle kunna hindras från att landa på brittiska flygplatser. Storbritannien betecknar hotet från personer som återvänder efter att ha stridit för IS i Syrien och Irak som mycket stort.

- Vi måste ta itu med detta problem från grunden, sade Cameron.

De nya lagarna kommer att presenteras inom kort.

Diskussion om artikeln