Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finlandssvenska gymnasister gillar timreformen – de finskspråkiga är besvikna

Från 2014
Uppdaterad 14.11.2014 09:40.
Kimitoöns gymnasium
Bild: YLE/Monica Forssell

Gymnasistförbundet Suomen Lukiolaisten Liitto är oerhört besviket över den nya timfördelningen i gymnasiet. Förbundet konstaterar i ett pressmeddelande att den nya timfördelningen inte för med sig några större reformer.

Gymnasisterna hade hoppats på mera valfrihet för att ge studenterna en bättre möjlighet att hitta sina egna styrkor, men de obligatoriska kursernas antal är lika stort som tidigare. De nya temakurserna blev inte heller sådana som förbundet hade hoppats på.

FSS flaggar för bred allmänbildning

På finlandssvenskt håll är reaktionen den motsatta. Cia Laine som är förbundsordförande för Finlands svenska skolungdomsförbund FSS tycker att det finns mycket gott att säga om den nya timfördelningen.

- Det är bra att antalet ämnen inte minskar. Det fanns ett förslag om en korgmodell där man kunde kompensera psykologi med filosofi och en sådan modell hade kunnat riskera allmänbildningen. En annan viktig sak är att man ska läsa mera samhällslära, säger Laine.

Laine tycker att det är viktigt att unga lär sig mera om samhället för att till exempel kunna rösta i val.

- Det är också fint att språken hålls på nuvarande nivå. Samhället blir allt mer globaliserat och FSS tycker att det är viktigt att det är viktigt att man satsar mera på språkundervisning.

Både FSS och SLL gillar matematikkursen

Det enda som de två förbunden verkar vara överens om är att det är bra att den första matematikkursen är gemensam för alla. Kursen ska förbättra förutsättningarna att välja mellan kort och lång matematik och enligt Suomen Lukiolaisten Liittos förbundsordförande Otto Ahoniemi är det här det enda positiva med reformen. Ahoniemi menar att den nya timfördelningen inte för gymnasiet framåt och han förutspår att timfördelningen inte blir långlivad, trots att den förbereddes länge.

Reformer behövs fortfarande

Finlands svenska skolungdomsförbund förbundsordförande Cia Laine håller med om att det behövs mera reformer, men hon anser att timfördelningen blev bättre än de alternativ som föreslogs.

- Det är viktigt att man hela tiden utvecklar utbildningen, men man kunde försöka förbättra kursinnehållet och tänka på hur de olika ämnena lärs ut. Kanske mera alternativ undervisning där eleverna aktivare får vara med, säger Laine.

Timfördelningsreformen för gymnasiet godkändes av statsrådet på torsdagen.