Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vulkangas ger islänningar andningsproblem

Vägspärr vid Bárðarbungaomådet på Island.

Många islänningar lider av andningsproblem på grund av ett vulkanutbrott som har pågått i över två månader, rapporterar Sveriges Radio. På ett dygn spyr vulkanen ur sig dubbelt så mycket svaveldioxid som alla andra utsläpp i Europa sammanlagt.

Ett vulkanutbrottet har pågått norr om glaciären Vatnajökull på sydöstra Island i snart två månader. Området är relativt öde så lavan gör ingen större skada. Det gör däremot det moln av svaveldioxid som vulkanutbrottet medför.

Varje sekund spyr vulkanen ur sig 600 kilo svaveldioxid. På ett dygn blir det kring 50 000 ton. Det är mer än dubbelt så mycket som alla andra svaveldioxidutsläpp i hela Europa sammanlagt.

Utsläppen får folk att må dåligt

Många islänningar mår dåligt av de enorma utsläppen. Det gäller främst dem som redan har någon typ av andningsproblem.

- Dina astmabesvär blir värre, så du känner det alltid som att du inte får tillräckligt med syre, säger Fríða Rún Þórðardóttir som är ordförande för Islands astma- och allergiförbund till Sveriges Radio.

När det blåser en ostlig vind når molnet ibland ända bort till huvudstaden Reykjavik. Islands vädertjänst gör varje dag gasprognoser för att varna invånarna.

- Varje morgon lyssnar man på väderprognosen, men samtidigt på gasprognosen. Sen bestämmer man sig för om man ska cykla till jobbet eller inte. Om man vet att gas ska ligga över Reykjavik, tar jag inte ut cykeln, berättar seismologen Kristín Jónsdóttir för Sveriges Radio.