Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Märta Tikkanen: "Folk spottade på mig"

Från 2014
Uppdaterad 17.11.2014 14:08.
johannes ekholm och märta tikkanen
Bildtext Johannes Ekholm och Märta Tikkanen är kreativa.

Efter Nio diskuterar kreativitet med bland annat författarna Märta Tikkanen och Johannes Ekholm. Tikkanen skapade debatt omedvetet, medan Ekholm vill provocera i ett samhälle med döva öron.

Märta Tikkanen och Johannes Ekholm representerar författare i olika skeden av sina karriärer. Tikkanen är sedan länge etablerad och vida känd, medan Ekholm, ursprungligen grafisk formgivare, hunnit ge ut en bok. Den gemensamma nämnaren är att de båda publicerat böcker som kommenterar och ifrågasätter sin samtid.

Tikkanen slog igenom på 1970-talet med Män kan inte våldtas. Boken publicerades mitt i en våldtäktsdebatt i Sverige och väckte en stor uppmärksamhet med sitt sätt att behandla könsroller, maktutövning och våld i samhället. Hemma i Finland var mottagandet också fientligt.

– Folk spottade på mig på gatan och jag blev till och med slagen när jag var rektor på Arbis, berättar Tikkanen.

Svårt att provocera idag

Tikkanen ville inte provocera med flit. Hon ville helt enkelt skriva om något som hon genuint tyckte att var fel i samhället. Ekholm vill också peka på fel i samhället och vill gärna också provocera. Till skillnad från Tikkanen har ingen attackerat honom ännu.

– På 1970-talet fanns det ännu en politisk vilja att göra världen bättre. Det sägs att vi idag lever i en postpolitisk värld där alla stora frågor är lösta och vi bara gnabbas om hur skattemedel ska fördelas, säger Ekholm.

Han menar att det i dagens läge är svårt att skapa provokation och debatt i samhället. Alla kritiska röster blir en del av medieindustrin och drunknar i bruset.

Ekholm kom år 2013 ut med boken Graafinen suunnittelu. Käytännöt, tekniikat, strategiat. I den efterlyser han ett andningshål i en cynisk bransch där det inte finns tid för kritik eller eftertanke. Genom diskussioner med kolleger och vänner i den kreativa branschen, beskriver han ett vinststrävande system som genomsyrar hela samhället och som slutligen resulterar i ett illamående hos individen.

Kreativitet som genomsyrar livet

Både Tikkanen och Ekholm har erfarenhet av hur en kreativiteten är i gång 24 timmar i dygnet. Man drömmer om det man skapar och man vaknar på natten för att anteckna något man kommit på, och så vidare.

Kreativiteten och förmågan att komma med nya tankar och idéer är inte bara heller de unga förunnade. Tikkanen kanske inte provocerar i dag på samma sätt som på 1970-talet, men kreativiteten är fortgående. Ekholm tror också att man kan förbli anarkistiskt kreativ livet ut, men menar samtidigt att dagens mättade offentlighet gör det svårt att på riktigt kunna sticka upp näsan och göra en skillnad.

Övrigt kreativt i Efter Nio

en uppsättning med cupcakes på ett fat
Bildtext Pamela Sinclair och Robban Nilsson lagar bak(konst)verk.

Stadsdirektören i Jakobstad, Mikael Jakobsson, berättar om sin stad som är i en klass för sig när det gäller kreativitet och entreprenörskap. Marknadsföraren Jenny Gyllander presenterar hur det är att jobba på nordens största innovationsevenemang för tillväxtföretag, Slush.

Robban Nilsson besöker kakkonstnären Pamela Sinclair mitt i skogen för att lära sig skapa fantasifulla bakverk. Programvärdarna Sonja Kailassaari och Mårten Svartström använder sin kreativitet för att klura ut hur man tar sig ur ett låst rum full av gåtor.

I panelen sitter riksdagsledamoten Silvia Modig och chefredaktören Jens Berg.

Läs också: Basse ritar in sig i Efter Nio

Efter Nio, måndagen den 17 november, kl. 21:00 i Yle Fem och på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan