Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Koivukangas: Quo vadis, Mika-Matti?

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 12:40.
Yle Sportens redaktör Anti Koivukangas.
Bild: Yle

Mika-Matti Paatelainen har gjort över 100 landskamper som tränare och spelare för Finlands landslag. Kvällens bortamatch i Budapest kan i värsta fall bli hans sista.

När dammet lägger sig och kvällens Ungern-Finland är över vet vi betydligt mer om hur den finska drömmen om medverkan vid EM i fotboll 2016 mår.

Finland har inlett kvalet på ett typiskt och ganska tråkigt sätt. Ingenting är förlorat, men absolut inget är vunnet.

En missräkning mot Rumänien, en avvärjningsseger mot Grekland och tre poäng mot Färöarna är saldot, och raden symmetrisk och enformig: 1-1-1.

Ungerns saldo är exakt likadant men har uppkommit under speciella och småkaotiska förhållanden. Den inledande kvalförlusten mot Nordirland satte punkt för Attila Pintérs korta sejour vid rodret och öppnade för Pál Dárdai.

Under den 38-årige frivilligarbetaren Dárdai lyckades Ungern nå oavgjort mot ärkerivalen Rumänien och hämta hem tre poäng från Torshavn. Symmetriskt och enformigt: 1-1-1.

* * * * * * * * * * * * * * *

Fyra poäng på fyra matcher skulle kort och gott vara en mardröm. Mika-Matti Paatelainens mardröm.

Just nu kan jag tänka mig att känslan inom den finska tränarstaben och inom laget är ganska oviss. En förlust i Budapest kommer mycket sannolikt att förpassa Finland till en femte plats i den grupp som i samband med lottningen uppmålades som något av en dröm.

Fyra poäng på fyra matcher skulle kort och gott vara en mardröm.

Mika-Matti Paatelainens mardröm.

Paatelainen har fått operera i en drygt 40 månader lång skyddad verkstad på Finlands Bollförbund. Han har haft tid på sig att välja rätt spelare, köra in en enig och stabil spelidé och fått implementera sina tankar om hur Finland rent taktiskt skall spela landslagsfotboll utan egentligt resultatansvar.

Finland är idag ett bättre fotbollslandslag än Ungern och måste klara av att visa det på 90 minuter på den nya nationalarenan i Budapest.

Bevisbördan ligger hos hemmalaget, vars enda hemmamatch i kvalet hittills slutade i en chockerande 1-2 förlust. Pal Dardai gör sin tredje och sista match som förbundskapten på talko och har ingenting att förlora.

Den finska julgranstaktikens stora styrka ligger i omställningarna och i den skada som Roman Eremenko med boll samt Kasper Hämäläinen och Teemu Pukki i rörelse mot en högt liggande backlinje kan förorsaka.

Målvakten Lukas Hradecky är i en nyckelroll och får nu chansen att göra positionen som första målvakt till sin. Får han bara hjälp av sin backlinje med att hålla Ádám Szalai i schack tvivlar jag inte på att Finland kan hålla siffrorna nere i Budapest. Det krävs också en oerhörd disciplin vid försvar av fasta situationer från alla elva involverade spelare.

* * * * * * * * * * * * * * *

Ikväll är det skarpt läge. Finland har besegrat Ungern i Ungern under detta kalenderår, men den gången delades det bara ut stilpoäng. Ikväll spelar man om kvalpoäng.

Ikväll är det igen seger som gäller.

Skall Finland som Bollförbundets Visio 2020 säger vara ”…ett av Europas tio bästa landslag” under följande decennium skall man helt enkelt slå Ungern i Budapest.

Annars får man ersätta Visio 2020 med Todellisuus 2014 och inse fakta.

Att man ligger på femte plats i en på förhand sett enkel EM-kvalgrupp vid julpausen

Att man står på perrongen och vinkar när tåget går.

Och att Mika-Matti Paatelainen och Finlands landslag med största sannolikhet går skilda vägar mot en oviss fotbollsframtid.

ps. Ungern-Finland sänds i TV2 och på Arenan med start klockan 21:45.

pps. En utförligare analys av förutsättningarna inför kvällens match bjuder vi på i Sporthörnan.